Medi ambient

Regularan l'ús públic del Ter per a activitats d'oci

El Consorci veu en el nou pla una oportunitat per als pobles petits

L'ens pretén que s'apliqui l'estiu del 2017

El Con­sorci del Ter pre­veu que el nou pla d'usos, que ha començat a ela­bo­rar, ser­virà per regu­lar les acti­vi­tats d'oci que es puguin fer al riu. El gerent de l'ens, Ponç Feliu, avança que volen que el pla sigui ope­ra­tiu l'estiu del 2017 i que sigui l'eina per fer com­pa­ti­ble “l'ús públic dels espais del riu amb la pre­ser­vació del medi ambi­ent”.

Feliu con­si­dera que el pla per­metrà tre­ba­llar “de forma uni­fi­cada i amb una visió supra­mu­ni­ci­pal” les acti­vi­tats del riu, de 208 quilòmetres i que neix a Ull­de­ter (Ripollès), a 2.400 metres d'alti­tud. El pla pro­te­girà “les espècies més sen­si­bles” i aju­darà l'admi­nis­tració local. “De vega­des els ajun­ta­ments no tenen la cer­tesa de si poden inter­ve­nir [impe­dir] quan hi ha banyis­tes en una gorga del riu.” La ini­ci­a­tiva regu­larà l'ús del bany i de la pesca “no regu­lada”, hi afe­geix Feliu, que és biòleg.

“Acti­vi­tats toves”

Ponç Feliu va par­ti­ci­par en la pri­mera reunió de tre­ball del pla d'usos del riu Ter, el dilluns 9 al nucli de Sant Martí Sacalm (Sus­queda). Recorda que gran part del curs del Ter forma part de la Xarxa Natura 2000 (de pro­tecció de la Unió Euro­pea) i que les acti­vi­tats d'oci que s'hi per­me­tran són “acti­vi­tats toves” com ara rem, caiac i acti­vi­tats nàuti­ques, “i el pla ho reco­llirà”.

L'alcalde de Sus­queda, Joan Mer­ca­der (ERC), ha asse­nya­lat que l'ampli­ació d'acti­vi­tats al seu muni­cipi podria fomen­tar l'arri­bada de més visi­tants. “És cert que el pla és una opor­tu­ni­tat per als pobles petits i es pot com­ple­men­tar bé amb la Ruta del Ter [un camí per a excur­si­o­nis­tes i ciclis­tes de més de dos-cents quilòmetres]”.

El pla s'imple­men­tarà, ini­ci­al­ment, al pantà de Sus­queda (als muni­ci­pis de Sus­queda, Osor i Sant Hilari Sacalm), l'embas­sa­ment del Pas­te­ral (la Cellera de Ter), Anglès i fins al pont de Bon­matí (Sant Julià del Llor i Bon­matí). En els 500 metres més pro­pers a l'embas­sa­ment de Sus­queda la pre­visió és que no s'hi dei­xarà fer cap acti­vi­tat. “A les cues dels embas­sa­ments és on hi ha més bio­di­ver­si­tat”, asse­nyala Ponç Feliu, que diu que els tre­balls encara són a les bece­ro­les i no hi ha res defi­nit.

A banda del Con­sorci del Ter, que redacta el pla d'acord en el marc de la nova nor­ma­tiva de l'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA), en el pla d'usos hi pre­nen part els ajun­ta­ments afec­tats i el Con­sorci del Ter Bru­gent.

El pre­si­dent del Con­sorci del Ter, l'alcalde de Sant Gre­gori, Quim Roca (CiU), des­taca que, tot i que la feina del pla d'usos s'ha començat a la Selva, es vol “regu­lar les acti­vi­tats de tot el riu”, que dis­corre per cinc comar­ques: el Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Cinc con­sells comar­cals i una sei­xan­tena de con­sis­to­ris del país són en el Con­sorci del Ter.

LA FRASE

L'embassament de Susqueda té moltes possibilitats tenint en compte l'elaboració del pla d'usos
Ponç Feliu
GERENT DEL CONSORCI DEL TER

LA XIFRA

500
metres
és l'espai de seguretat a tocar de la presa de Susqueda en què, en principi, no es deixarà fer res.

LA DATA

09.11.15
va ser
la data de la reunió de treball per a l'elaboració del pla d'usos del Ter, a Sant Martí Sacalm (Susqueda).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.