La transparència torna al llac Closell amb l'eradicació del vairó
La introducció d'aquest peix havia provocat la proliferació d'algues
El llac Closell, situat al municipi pirinenc de Lladorre, ha recuperat la transparència de les seves aigües, que fins ara eren verdes, en haver-se eliminat el barb vermell o vairó, introduït als anys vuitanta i que depreda la majoria de les espècies autòctones dels estanys, incloent-hi larves d'insectes i petits crustacis com ara la puça d'aigua, que mengen algues. La disminució dels crustacis que s'alimenten d'algues provocava, al seu torn, una coloració verdosa a l'aigua. Els investigadors del CSIC van iniciar l'estiu del 2014 el projecte LimnoPirineus, del programa LIFE de la UE, destinat a conservar ambients aquàtics d'alta muntanya i coordinat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Gairebé 24 mesos després d'iniciar la captura del vairó a l'estany Closell, els científics calculen haver-ne eliminat el 99% de la població. Marco Ventura, biòleg del CEAB-CSIC i coordinador del projecte LIFE LimnoPirineus, explica que “el que sorprèn és la velocitat extraordinària de recuperació de la fauna autòctona dels llacs, fins al punt que ens hem trobat que en aquest, després de dos estius de treball, ja presenta característiques molt pròximes a les d'un llac natural d'alta muntanya”.
Els peixos no són espècies autòctones dels llacs pirinencs, sinó que hi van ser introduïts, actuen com a grans predadors i la seva proliferació als llacs ha delmat profundament les poblacions d'altres organismes, com ara els amfibis, espècies pròpies dels llacs d'alta muntanya. A molts llacs, fa anys que s'hi van introduir truites i després s'hi va introduir accidentalment el vairó, utilitzat com a esquer viu per pescar les truites i, finalment, en alguns casos, les truites van desaparèixer i va quedar-hi només el barb vermell. Quan això passa, el vairó no només s'alimenta dels organismes que viuen a la zona del litoral del llac sinó també dels crustacis que viuen al mig del llac.
Al llac Closell, les truites hi van ser introduïdes el 1969, i en els vuitanta s'hi va introduir el vairó, tot i que aquests últims anys les truites havien desaparegut i ja només hi quedava el barb vermell.