El porta a porta a Campdorà i Sant Daniel de Girona, a l'estiu
Prèviament es farà pedagogia sobre el seu funcionament i es convocaran dues audiències públiques
El nou model de recollida selectiva afectarà d'entrada 425 habitatges
El servei de recollida de residus porta a porta als barris de Sant Daniel i Campdorà de Girona començarà a l'estiu, segons va explicar ahir el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas.
El regidor diu que la implementació anirà precedida d'un procés de formació per fer pedagogia i sensibilització sobre el funcionament del nou model de recollida. Amb aquesta intenció el consistori buscarà el suport d'empreses externes que l'ajudin a comunicar als veïnats els canvis que es trobaran. Està prevista també la celebració de dues audiències públiques –una a cada barri– per fer-ne difusió. Dilluns al vespre, el regidor es va reunir amb representants veïnals dels dos sectors per explicar-los com anirà el procés. Segons Ribas, la trobada va ser “positiva”, i va servir perquè els representants veïnals expressessin els seus dubtes sobre el funcionament. Les campanyes de formació que s'endegaran hauran d'aclarir totes aquestes qüestions.
La recollida porta a porta afectarà un total de 425 habitatges i 879 veïns, segons els càlculs que ha fet el consistori. Per barris, a Sant Daniel seran 323 habitatges i 665 veïns, i a Campdorà el nombre d'habitatges que entraran en la prova pilot del porta a porta seran 102, per a un total de 214 habitants.
D'entrada, el model suposarà un encariment del servei de recollida, ja que s'incrementarà en 180.000 euros anuals. Serà, però, segons les expectatives del govern de la ciutat, una inversió de futur, ja que a mitjà termini ajudarà a estalviar diners perquè contribuirà a una millor selecció i a baixar el cost que ha d'assumir l'Ajuntament pel tractament de residus. Aquest estalvi es podria traslladar als veïns a través d'un abaratiment de la taxa d'escombraries en un termini d'un o dos anys. En aquell moment, però, i un cop feta “tota la pedagogia que calgui”, es podrien començar també a imposar sancions als veïns que no
complissin amb la normativa.
El 2017, a més barris
Ribas diu que el canvi de model forma part d'un pla “molt ambiciós” que tindrà continuïtat. En aquest sentit, assegura que la voluntat és ampliar el porta a porta a algun altre barri el 2017. De moment s'està analitzant la possibilitat de fer-ho a Palau o Montjuïc, i estendre-ho a edificis plurifamiliars.
LA XIFRA
Reforç de la recollida al Barri Vell
La ciutat de Girona ja té una experiència prèvia pel que fa a la recollida porta a porta. És el cas del Barri Vell, on es va instaurar el juny del 2014. Després d'un inici complicat, el regidor de Sostenibilitat diu que ara el servei funciona bé, tot i que admet que té mancances. Tot plegat, després d'una adaptació del sistema, que l'ha dut a definir-lo com a sui generis: “Al gener el porta a porta al Barri Vell es reforçarà de manera important afegint-hi els comerços [...]i deixarem enrere el sui generis”, va concloure. Assegura que la fracció vidre funciona molt bé, i que se centraran en les fraccions cartró i orgànica. Ja s'han fet reunions i proves amb els establiments de la plaça Independència per intentar optimitzar el servei. Tota aquesta experiència servirà al consistori per dur a terme amb majors garanties d'èxit la implantació del porta a porta a Campdorà i Sant Daniel. Tindran, a més, el suport de l'alcalde de Vilablareix, David Mascort. Al seu municipi el sistema està implantat des de fa temps i la satisfacció sobre els resultats, segons el mateix consistori, és molt alta. Mascort exposarà l'experiència en alguna de les reunions amb veïns dels dos barris gironins que hi ha previst celebrar. Ribas va dir que després de festes es buscarà també la col·laboració amb l'Ajuntament de Celrà. Va qualificar de “feina extraordinària” la que està duent a terme el govern de Celrà amb la recollida de residus. Va admetre, però, que hi ha hagut diferències de criteri en el passat entre els dos ajuntaments pel que va anomenar “turisme d'escombraries.” Es tracta de la pràctica que, afirma, duen a terme alguns veïns de Celrà que deixen a Campdorà les escombraries que no poden llençar al seu municipi.