la crònica
Un sentit homenatge a Joaquim Bauxell
Anglès ha donat per acabats vuit anys d'obres de la biblioteca Joaquim Bauxell, situada al carrer Indústria. Un carrer que ahir al matí era ple de gom a gom de gent del poble no només per assistir a l'obertura oficial d'aquest nou i necessari equipament, sinó també per la curiositat de veure en viu Carles Puigdemont, en la seva primera visita a la població com a president. Si a la Cellera de Ter va destacar que aquesta població forma part del seu paisatge, a Anglès va sortir el record als mestres i referents. Perquè l'acte, emmarcat dins l'agenda del president, no va ser un vista qualsevol, i no només per trepitjar Anglès, sinó per l'amistat que Puigdemont va tenir amb Joaquim Bauxell, del qual, va dir, és un admirador i un deixeble: “Vaig admirar el seu compromís amb la llengua, l'amor que sentia pel país i la seva gent.” Per Puigdemont, en aquella època, lluny encara de la seva etapa política que el va portar a ser alcalde de Girona i ara president de la Generalitat, Bauxell “va ser per a tots els que el seguíem un referent per a correctors de la premsa escrita en català”.
Puigdemont no es va estar de fer explícitament un homenatge als homes de la Mancomunitat que, a banda de defensar la necessitat de poder disposar de bones carreteres, sanitat o telèfon, es van posar entre cella i cella que Catalunya, per esdevenir una nació, havia de disposar d'una important xarxa de biblioteques, per enfortir la cultura. Precisament, i per al president, la biblioteca Joaquim Bauxell, és en essència un exemple de l'esforç que han fet al llarg dels anys les administracions i la societat catalana per reforçar la cultura al país. Puigdemont, mostrant un carnet de la biblioteca, i flanquejat pel conseller de Cultura i Patrimoni, Santi Vila, va dir que “aquest era un passaport per a un país que defensa la cultura”.
Un president, doncs, humil, que va voler, de manera nítida, rendir un sentit i emocionat record i homenatge a aquest poeta d'Anglès. Un home senzill que, des del seu poble, va ajudar a fer país, com va destacar el seu fill, Àngel Bauxell. Joaquim Trias, amic del poeta, va recordar quan els va donar classes de català, sense cobrar res, des de la clandestinitat, només per amor a la llengua. El cor de l'escola Vall dels Àngels va cantar el poema de Bauxell Carrer d'Avall, mentre ressonava: “Carrer d'Avall que d'Anglès / ets relíquia inveterada: / Déu te do bona durada / i et conservi sempre il·lès”.
També el d'ahir va ser un dia de forta càrrega simbòlica, segons explica el periodista Emili Agulló. A Cruïlles, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va recordar a Carles Puigdemont que al monestir de Sant Miquel de Cruïlles van tenir-hi un antecessor comú en la figura de Berenguer de Cruïlles, que, a més de cap de l'episcopat gironí, va esdevenir el primer president de la Generalitat, del 1359 al 1362.