Medi ambient

terres de l'ebre

medi ambient

La PDE critica Agricultura per haver construït el Xerta-Sénia sense regants

El moviment social diu que la campanya per atraure pagesos confirma que no existeix cap cens

Alerten que els propietaris perdran el drets sobre els pous

“Regadiu busca regants.” Amb aquesta frase valora la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) la campanya informativa que ha engegat el Departament d'Agricultura per atraure regants per al canal Xerta-Sénia amb l'objectiu de posar en marxa la infraestructura. La PDE sosté que fa anys que denunciava que el govern construïa un canal sense disposar d'un cens de regants interessats en el projecte i que el temps els ha acabat donant la raó. “Reclamàvem a la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia que fes públic el cens de regants i no hi havia manera; ara ja ha quedat clar que no en tenien cap”, ha manifestat la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

A més, la PDE alerta que els pagesos que tenen finques en l'àrea del Xerta-Sénia (Baix Ebre i Montsià) deixaran de ser propietaris dels pous i els integraran al regadiu. “Els pagesos que volen regar ho fan amb aigua de qualitat de l'aqüífer i ara els proposen substituir aquesta dotació d'aigua de qualitat per la del riu, que està salinitzada”, ha assenyalat la portaveu de la PDE. A més, el moviment social recorda que durant les últimes dècades els propietaris de moltes finques de l'interior han fet inversions per disposar de l'aigua de pous.

La PDE farà un seguiment de la campanya d'Agricultura i de la inversió que destina el govern a aquest regadiu, en què ja s'ha gastat 100 milions d'euros. “Agricultura podria destinar la inversió del Xerta-Sénia a altres projectes que beneficiessen més els pagesos del territori”, ha dit Abella.

L'adhesió al Xerta-Sénia costarà 1.231 euros per hectàrea, en el cas de reg de suport, i 2.436 euros per hectàrea, en el de reg complet. Els serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre han encetat una campanya de reunions informatives amb els pagesos de Xerta, Aldover, Roquetes i Tortosa perquè s'afegeixen al reg del Xerta-Sénia.

LA FRASE

El temps ha demostrat que teníem raó: han fet un canal sense tenir cap cens de regants
Susanna Abella
PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE (pde)

Organització de busos per al 5-J a Barcelona

Una vintena de municipis de les Terres de l'Ebre organitzen autobusos per al 5-J perquè la ciutadania es desplace a Barcelona a la manifestació contra el pla hidrològic. A Tortosa, els bitllets del bus (que costarà 15 euros anada i tornada) es poden adquirir els divendres i dissabtes a la parada de la PDE al mercat municipal, on també es pot comprar material (camisetes, banderoles, etc.) amb el nus antitransvasament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona