Medi ambient

medi ambient

alerta d'incendis

Risc alt d'incendi per falta de pluja i neteja de bosc al Vallès

Les ADF adverteixen d'una campanya “dura” perquè hi ha finques privades amb arbres caiguts de la ventada del 2014 i pel dèficit pluviomètric

Estrenen camió i s'adequaran camins de dinou municipis

La campanya per prevenir els incendis forestals que les dinou Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) iniciaran dimecres es preveu “molt dura” al Vallès Occidental aquest estiu, segons el president de la Federació d'ADF de la comarca, Enric Sapés. Hi intervenen dos factors cabdals: un primer és el de la sequera acumulada de la campanya anterior, en què hi va haver un dèficit pluviomètric del 50% que aquest any es mantindrà perquè, de moment, ha plogut poc durant la primavera a l'àrea del litoral i prelitoral, i l'altre és el fet que encara hi ha moltes zones boscoses en mans de petits propietaris privats, més concentrats a l'àrea de Sabadell, Castellar del Vallès i Sentmenat, que no han fet neteja dels arbres que van caure per l'efecte de l'espectacular episodi de vent que es va viure el 9 de desembre del 2014, la qual cosa significa que “hi ha molt material combustible acumulat”, segons va explicar el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.

El també alcalde de Castellar va preferir no donar cap percentatge de finques per netejar perquè es fa difícil localitzar-ne tots els propietaris, però va admetre que els que es van agrupar i van crear l'Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, Castellar del Vallès, Sentmenat i Terrassa, i es van afegir a les ja existents de Terrassa i Matadepera, i també de Sant Llorenç Savall, han aconseguit retirar la fusta amb més celeritat i treure'n benefici. En altres casos, però, no s'aconsegueix localitzar els propietaris. Per això, “s'han de buscar fórmules per incentivar que n'obtinguin un rendiment per reinvertir en les pròpies finques”, un aspecte en què s'incidirà en el projecte Boscos del Vallès, que inclou la construcció del centre logístic de biomassa .

En el cas de Terrassa, el 95% de l'actuació per retirar fusta caiguda i gestionar les restes que l'Ajuntament va treure a concurs, i que va incloure les parcel·les privades associades, està executada. A més, a les parcel·les públiques de tota la comarca afectades, els treballs estan a punt d'acabar-se aquest mateix mes gràcies a les aportacions que també va fer la Diputació.

Ahir es va presentar en una zona forestal de Bellaterra el nou camió de les ADF, subvencionat pel Consell Comarcal amb 6.000 euros, per a actuacions de prevenció. El vehicle incorpora un cabestrant per arrossegar arbres i un pes de 9.000 quilos, a més de xerracs, motoserres, desbrossadores i un dipòsit d'aigua de 2.500 litres. Sapés va admetre que el vehicle els hauria anat molt bé en la ventada del 2014 per retirar els arbres que van caure en camins d'accés a finques. Les actuacions de prevenció continuaran al setembre amb l'adequació de camins forestals, feta en consens amb els governs de dinou municipis, un dels quals precisament al límit de Bellaterra i Sant Quirze, on es van presentar els detalls de la campanya, que també tindrà nou unitats de vigilància de la Diputació i tres punts de guaita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.