Sense - El Punt

Comarca en xarxa

El Maresme comença a desplegar la fibra òptica en els municipis i es convertirà en el primer territori català interconnectat amb banda ampla

El con­cepte de smart city o ciu­tat intel·ligent s'aplica a aque­lles urbs que han acon­se­guit un nivell màxim d'apli­cació tec­nològica que per­met a la gent que hi viu gau­dir dels millors i més moderns ser­veis de comu­ni­cació. Par­tint d'aquest plan­te­ja­ment i afe­gint-li una bona dosi d'ambició, el Maresme fa temps que tre­ba­lla en un pro­jecte pio­ner a Cata­lu­nya per des­ple­gar la banda ampla arreu del ter­ri­tori que ha de per­me­tre inter­con­nec­tar els 30 ajun­ta­ments i dei­xar a punt l'accés perquè, en un futur, el ser­vei bene­ficiï els dife­rents sec­tors econòmics del ter­ri­tori. «A nosal­tres ens agrada par­lar de smart county perquè el pro­jecte neix amb la clara volun­tat d'acon­se­guir una comarca pun­tera en tec­no­lo­gia tal com es recull en el pla estratègic Maresme 2015», explica el con­se­ller dele­gat de Coo­pe­ració Muni­ci­pal i Pla­ni­fi­cació del Con­sell Comar­cal, Alfons Molons. La pos­si­bi­li­tat d'esde­ve­nir pio­ners en l'accés de banda ampla a inter­net va aga­far pes quan en el pla únic d'obres i ser­veis (PUOSC) 2008-2012 l'admi­nis­tració comar­cal va rebre 2 mili­ons d'euros en con­cepte de des­ple­ga­ment d'infra­es­truc­tu­res de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. A això cal afe­gir-hi l'ajut del fons euro­peu de desen­vo­lu­pa­ment regi­o­nal (FEDER), que va aca­bar d'arro­do­nir la pro­posta. «La raó de ser d'un con­sell comar­cal és ofe­rir ser­veis als ajun­ta­ments i en una època de recessió com l'actual aquest objec­tiu pren un major sig­ni­fi­cat», apunta Molons, que recorda que la fibra òptica «per­metrà com­par­tir dades, pro­gra­mari, tele­fo­nia i, alhora, estal­viar cos­tos i acon­se­guir les millors ofer­tes de les com­pa­nyies apli­cant una eco­no­mia d'escala que ens ha fet refe­rents». La tipo­lo­gia de la xarxa serà en forma d'ane­lla amb una fibra òptica que englobi el sud de la comarca i una segona el nord. El punt d'inter­con­nexió s'ubi­carà a Mataró, a l'edi­fici del parc tec­nològic Tec­no­cam­pus, ja que és el punt de màxima presència dels ope­ra­dors.

En aquest llarg procés –està pre­vist que les obres per començar a cable­jar el ter­ri­tori no vagin més enllà de final d'any o ini­cis del 2013– des del Con­sell Comar­cal s'ha anat avançant la feina admi­nis­tra­tiva i s'ha acon­se­guit que els trenta muni­ci­pis del ter­ri­tori apro­ves­sin per ple la seva adhesió al pro­jecte i, paral·lela­ment, s'ha adju­di­cat l'obra a una unió tem­po­ral d'empre­ses per un import d'1,4 mili­ons d'euros i un ter­mini d'exe­cució màxim d'un any. Amb la rebaixa acon­se­guida en el pres­su­post s'ha pogut ampliar de les 19 pobla­ci­ons pre­vis­tes ini­ci­al­ment a 21. Molons des­taca que l'inici del pro­jecte ha estat con­di­ci­o­nat al retard amb què arri­ben les sub­ven­ci­ons del PUOSC i que obli­ga­ven el Con­sell Comar­cal a avançar uns diners que no tenia i que final­ment haurà de bus­car a través d'un crèdit pont.

Gestió mixta

El pro­jecte es desen­vo­lu­parà en dues fases. En la pri­mera la xarxa arri­barà final­ment a 21 muni­ci­pis pre­nent com a punt de par­tida la tron­cal de fibra òptica de l'auto­pista C-32 que tra­vessa la comarca. Els 9 muni­ci­pis que que­da­ran pen­dents en una segona fase, però, no se'ls dei­xarà aban­do­nats i també se'ls con­nec­tarà pro­vi­si­o­nal­ment amb el sis­tema Wimax. El con­se­ller comar­cal explica que paral·lela­ment a la cons­trucció de la xarxa es tre­ba­lla en la cre­ació d'una empresa mixta que per­meti explo­tar el ser­vei i posar-lo a dis­po­sició dels agents econòmics del ter­ri­tori. «Tan impor­tant com el des­ple­ga­ment de la fibra òptica als edi­fi­cis muni­ci­pals és la garan­tia que aquesta fibra arri­barà als polígons, als hotels i a altres sec­tors i que els per­metrà ser molt més com­pe­ti­tius en el mer­cat», diu Alfons Molons, que des­taca l'arri­bada de la banda ampla a les zones indus­tri­als perquè «les con­ver­tirà en espais molt atrac­tius per a unes acti­vi­tats econòmiques que avui no tenen cober­tes les neces­si­tats».

Mataró, abans

La capital del Maresme ja fa anys que va començar la seva particular relació amb el desplegament de la fibra òptica, que té en el parc tecnològic Tecnocampus de Mataró el seu principal exemple, però no l'únic. De fet, la ciutat va posar un especial interès a fer arribar internet de banda ampla als equipaments culturals, en un projecte que va ser batejat com a Anella Cultural i que havia de connectar els principals espais de creació, com el Teatre Monumental o Can Xammar, amb l'objectiu d'aprofitar al màxim les possibilitats de l'internet de segona generació a través, entre d'altres, de la coproducció d'espectacles o l'intercanvi de continguts. El desenvolupament continua tot i que el municipi ja disposa actualment d'una trentena d'edificis públics connectats a la fibra òptica. D'altra banda, i en la línia de situar-se com a capital tecnològica de referència, Mataró va ser distingida l'any 2010 amb el guardó Ciutat de la Ciència i la Innovació, que atorgava el Ministeri de Ciència i Innovació (MicinnI) per primera vegada. L'objectiu d'aquesta distinció era «reconèixer les ciutats capdavanteres en la creació d'avantatges competitius gràcies a la suma del capital intel·lectual i d'infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials». La distinció, per un període de tres anys amb possibilitat de renovació, reconeixia l'esforç de Mataró en l'aplicació de polítiques orientades a millorar la competitivitat, la tecnologia i la innovació. Els àmbits d'aplicació eren l'anomenada economia verda –foment de l'estalvi energètic–, la modernització de l'administració i els projectes innovadors com la rehabilitació de la Nau Gaudí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.