Canals

Enric i Andreu Grau

Mas el Puig, a Gurb (Osona)

“Per produir bona qualitat, ens fixem en l’eficiència i en paràmetres mediambientals que ens acosten a les pràctiques ecològiques”

L’Enric fa 30 anys que es dedica a fer llet de vaca en una masia mil·lenària i l’Andreu, el fill, també ho té clar, vol treballar de ramader

Aposten per la robotització i la digitalització per reorganitzar el sistema de producció sota criteris mediambientals

L’Enric fa 30 anys que es dedica a fer llet de vaca en una masia mil·lenària dins un entorn pri­vi­le­giat i asses­so­rat per la Coo­pe­ra­tiva de la Plana de Vic. L’avi Joan va ser qui va començar amb les vaques. L’Andreu, el fill, està aca­bant les pràcti­ques del grau supe­rior de rama­de­ria i sani­tat ani­mal i, després d’un Eras­mus a Westfàlia (Ale­ma­nya), ho té clar: vol tre­ba­llar amb el pare i, junts, enge­gar pro­jec­tes per ser més efi­ci­ents i mini­mit­zar els cos­tos. Apos­ten per la robo­tit­zació i la digi­ta­lit­zació per reor­ga­nit­zar el sis­tema de pro­ducció sota cri­te­ris medi­am­bi­en­tals i per com­par­tir les dades amb la coo­pe­ra­tiva.

Com defi­niríeu el vos­tre model de pro­ducció?
És difícil dife­ren­ciar-se, tot­hom ho fa una mica com pot. A pagès es veuen molts can­vis impor­tants i força de pressa. La sort que tenim és que som una granja fami­liar, que som pro­pi­e­ta­ris, i això vol dir que les inver­si­ons les fem a casa i fem pre­val­dre la nos­tra manera de tre­ba­llar, i que a la vegada for­mem part d’un col·lec­tiu, la Coo­pe­ra­tiva de la Plana de Vic, que reforça aquest paper de la pro­xi­mi­tat a través de les tas­ques d’asses­so­ra­ment. Tens el paleta, el lam­pista i el vete­ri­nari a prop i els conei­xes.
A més de pro­duir llet, quina altra acti­vi­tat des­ta­caríeu?
Fem llet i la venem a una empresa de la comarca, Granja Armen­gol, que en fa tota mena de pro­duc­tes lac­tis (iogurts, for­mat­ges, pas­tis­sos, etcètera). Els vedells els por­tem a engrei­xar a gran­ges pro­pe­res i, fins i tot, tenim un hort i un hiver­na­cle d’on sur­ten ver­du­res que venem en una botiga obra­dor a Man­lleu. També tenim pre­vist fer visi­tes a la granja.
Com ho feu per ser com­pe­ti­tius?
A la coo­pe­ra­tiva fem les com­pres con­jun­tes i acon­se­guim un preu més econòmic (pinso, far­ratge). A casa inten­tem pen­sar “empre­sa­ri­al­ment”, con­tro­lant els cos­tos i essent cons­ci­ents, per exem­ple, de les eines i màqui­nes que neces­si­tes tant per al camp com per al bes­tiar i que cos­ten molt d’amor­tit­zar.
Què des­ta­caríeu dels pro­duc­tes que feu? Com els comer­ci­a­lit­zeu?
A Cata­lu­nya hi ha 350 gran­ges lle­te­res, algu­nes de les quals són molt grans. Nosal­tres apos­tem per con­tro­lar, de manera selec­tiva amb les nos­tres vaques cre­ua­des, la proteïna i el greix de la llet i ela­bo­rem una llet A2A2 de qua­li­tat. I tot això ho fem cui­dant les vaques perquè tin­guin una millor vida pro­duc­tiva. Dis­po­sen de jaç calent, tran­si­ten, pas­tu­ren i jauen. Sabem que gua­nyem en benes­tar i salut ani­mal.
Cre­ieu que la soci­e­tat valora prou els pro­duc­tes agra­ris que feu?
Sí i no. Hi ha gent que només vol barat i fàcil­ment ho troba. Nosal­tres no hem optat per fer llet ecològica perquè ens fal­ta­ria terra i en aquesta comarca és escassa i cara. Per pro­duir bona qua­li­tat, ens fixem en l’eficiència i en paràmetres medi­am­bi­en­tals que ens acos­ten a les pràcti­ques ecològiques. En ter­mes de pre­venció sanitària, també estem estu­di­ant fer com­pos­tatge.
Com veieu el futur del vos­tre sec­tor a mitjà ter­mini?
El futur és com­plex i nosal­tres ofe­rim un pro­ducte d’alt valor des d’una empresa fami­liar i pròxima. Cui­dem la terra i ens volem pro­cu­rar l’ener­gia a través de l’auto­con­sum (pla­ques solars, bate­ries...); pot­ser un altre dia, a par­tir del metà, des d’un enfo­ca­ment asso­ci­a­tiu podríem enge­gar algun pro­jecte. Cen­trem els esforços en la cura del bes­tiar i el seu men­jar: les vaques han de men­jar bé per fer llet de qua­li­tat. I mirem el futur i la digi­ta­lit­zació com una eina única i impres­cin­di­ble per con­tro­lar el procés pro­duc­tiu i ser efi­ci­ents i alli­be­rar-nos de càrre­gues inne­cessàries. I qui sap, pot­ser en un esce­nari de futur, el men­jar de les vaques vindrà d’un altre lloc i es podrà treure ren­di­ment dels camps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.