Canals

Marc i Quim Xifra

Mas Gener, a Riudellots de la Selva (La Selva)

“’No es paga la llet al preu que costa, ni la gent la compra al preu que toca”

Mas Gener és una empresa familiar amb 230 vaques lleteres i ha estat reconeguda pels estàndards genètics

“La societat valora el producte però no pas l’esforç que hi ha darrere, segurament perquè es coneix poc”

És una rama­de­ria de vaca de llet des del 1933. El besavi ja eren rama­der de xais i de vaques. Els avis, que eren maso­vers, van acce­dir a la finca quan es va sub­has­tar. Els seus pares, en Josep i la Maria, van moder­nit­zar la granja, amb esta­bu­lació lliure i van ser pio­nes en la intro­ducció de robots de munyir. En Marc i en Quim són la quarta gene­ració de vaquers. Cada gene­ració ha fet un pas ferm enda­vant en ter­mes d’inno­vació. Mas Gener és una empresa fami­liar amb 230 vaques lle­te­res i ha estat reco­ne­guda pels estàndards genètics entre les deu gran­ges de vacum de llet de l’Estat. Durant anys i a través de la UAB, han par­ti­ci­pat en nom­bro­sos pro­jec­tes inter­na­ci­o­nals de genòmica.

Com defi­niríeu el vos­tre model de pro­ducció?
Som una granja fami­liar sos­te­ni­ble. Ali­men­tem els ani­mals amb els nos­tres con­reus; produïm un ali­ment de pro­xi­mi­tat; for­mem part d’una coo­pe­ra­tiva (del Baix Empordà) que esti­mula l’eco­no­mia cir­cu­lar i el tre­ball asso­ci­a­tiu; reguem amb gota a gota per estal­viar al màxim l’aigua i tenim pla­ques solars per auto­a­bas­tir d’ener­gia la granja. Només com­prem palla, userda i pinso.
Quina altra acti­vi­tat des­ta­caríeu de la vos­tra empresa?
Com que tan­quem el cicle pro­duc­tiu dels ani­mals, engrei­xem els vedells. La majo­ria van a l’escor­xa­dor i una petita part, els venem com a semen­tals., i amb l’ajut del semen sexat, també fem recria de vedells i anu­al­ment en venem entre 20 i 25 a altres gran­ges. Tot ple­gat és el resul­tat d’un pla de millora genètica que va ini­ciar el pare als anys 70 i que vam repen­sar el 1994, cosa que ens va per­me­tre adqui­rir la millor genètica de les millors famílies de vaques ame­ri­ca­nes.
Què feu per ser com­pe­ti­tius?
Com tot­hom, inten­tar reduir cos­tos a través de la tec­no­lo­gia, la maquinària i la genètica, i sobre­tot amb suport tècnic, com ara un pro­grama de cos­tos de pro­ducció, per posar un cas.
Què des­ta­caríeu dels pro­duc­tes que feu?
Fem un pro­ducte, la llet, de màxima qua­li­tat, que venem a Llet Nos­tra, hi som des de l’inici, i tre­ba­llem a fons la genètica dels ani­mals per ven­dre vede­lles que ofe­rei­xin bons ren­di­ments a altres gran­ges de llet allà on sigui, Galícia, Lleida o l’Empordà.
La soci­e­tat valora prou els pro­duc­tes agra­ris que feu?
La soci­e­tat valora el pro­ducte però no pas l’esforç que hi ha dar­rere, segu­ra­ment perquè es coneix poc. No es paga la llet al preu que costa, ni la gent com­pra al preu que toca. A més, s’espe­cula amb la pro­ducció i es fa ser­vir la llet com a pro­ducte de reclam. És exa­ge­rat el volum de llet de marca blanca. També es fan cam­pa­nyes de con­sum de llet des­na­tada que no aju­den a difon­dre els bene­fi­cis del pro­ducte i ningú fa gaire res per esti­mu­lar i aju­dar el sec­tor. Neces­si­tem, però, suport de l’admi­nis­tració (en ter­mes de relleu agrari, de burocràcia...) i de la soci­e­tat.
Com veieu el futur?
Soc opti­mista, però a casa no tots ho com­par­tei­xen. La tec­no­lo­gia ens ha aju­dat a reor­ga­nit­zar el volum de tre­ball i a ser més efi­ci­ents. Hem millo­rat el benes­tar dels ani­mals fent espais de pas­tura, regu­lant la tem­pe­ra­tura de les vaques a través d’un sis­tema de cli­ma­tit­zació per reduir l’estrès de calor i man­te­nir la pro­ducció durant l’estiu. Cui­dem al màxim la pro­ducció de llet i la repro­ducció dels ani­mals. Fem un ali­ment de pro­xi­mi­tat, i això ens dife­ren­cia. A més, quan apa­reix un pro­blema sem­pre hi posem les banyes per solu­ci­o­nar-lo –en Marc és res­pon­sa­ble del sec­tor lle­ter de la Unió de Page­sos–. Ens pre­o­cupa la dis­po­ni­bi­li­tat de l’aigua, que a cada collita inten­tem mini­mit­zar al màxim, però també estem ama­tents per tenir un sòl de qua­li­tat. Mirem expec­tants temes poc resolts com pot ser el biogàs o el com­pos­tatge i estem oberts a imple­men­tar solu­ci­ons com per exem­ple, con­reus que s’adap­tin millor a les con­di­ci­ons climàtiques can­vi­ants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia