Canals

Josep Ribas

Ca l’Andreu de Palautordera (Vallès Oriental)

“El problema és la lentitud de la paperassa. Els pagesos som una molèstia, no se’ns té gaire en compte”

Amb 220 vaques de llet de producció ecològica, la granja persegueix l’autosuficiència tant en alimentació com en energia

“El problema és la lentitud de la paperassa. Els pagesos som una molèstia, no se’ns té gaire en compte”

Ins­tal·lat en una masia amb història entre Santa Maria i Sant Esteve de Palau­tor­dera dins del Parc Natu­ral del Mont­seny, és el cap de la granja de 220 vaques de llet de pro­ducció ecològica que per­se­gueix l’auto­su­ficiència tant en ali­men­tació per a les vaques com en ener­gia. Dos dels qua­tre fills, amb 24 i 19 anys, en Josep i l’Andreu, s’han incor­po­rat a l’acti­vi­tat fent de vaquers en un con­text on cada any ple­guen entre 2 i 3 gran­ges. Amb el relleu agrari garan­tit, l’ela­bo­ració d’un pro­ducte de qua­li­tat i de pro­xi­mi­tat i diver­si­fi­cant i dina­mit­zant ser­veis agra­ris, en Josep i l’Àngels, la seva esposa, veuen el futur amb opti­misme.

Com defi­niríeu el vos­tre model de pro­ducció?
Fa cinc anys vàrem fer la con­versió a la pro­ducció ecològica i n’estem molt con­tents. Ha supo­sat un cost impor­tant, però les opci­ons eren o doblar el nom­bre de vaques de llet o can­viar el sis­tema de pro­ducció fent-lo més sos­te­ni­ble. Tenim 180 hectàrees entre con­reu, pas­tu­res i bosc. La fita és com­prar el mínim a fora i con­di­ci­o­nar els rega­dius per asse­gu­rar el men­jar de les vaques i tenir-ne d’avançat.
A més de pro­duir llet, quina altra acti­vi­tat des­ta­caríeu de la vos­tra empresa? Feu altres pro­duc­tes agra­ris?
A la masia, que està docu­men­tada (en els dia­ris de les guer­res per saque­jos) des del 1200, hi fem turisme rural, i la gent en deu que­dar con­tenta perquè repe­tei­xen. També fem visi­tes esco­lars del poble i d’esco­les agràries. Tenim el Circ Cric al cos­tat i és un bon reclam. Ara, amb els fills, ens plan­te­gem engrei­xar els vedells. El pro­blema és la len­ti­tud de la pape­rassa. Els page­sos som una molèstia, no se’ns té gaire en compte.
Com ho feu per ser com­pe­ti­tius?
Inten­tem fer les coses ben fetes. Donem el millor men­jar a les vaques. Fem raigràs, sorgo, civada, trèvol, veça, lle­gu­mi­no­ses, i els ani­mals pas­tu­ren. No fem blat de moro per la sequera i per la fauna que baixa cap a la plana bus­cant men­jar, perquè a la mun­ta­nya tot­hom ha ple­gat. Abans, quan fèiem pro­ducció con­ven­ci­o­nal, formàvem part de l’asso­ci­ació de rama­ders del Vallès. Vèiem i patíem com­petència des­lle­ial amb entra­des de llet de fora i preus con­ti­nu­a­da­ment a la baixa. Més que empre­ne­dor, em con­si­dero un il·lumi­nat. Amb els meus fills, estu­diem i madu­rem cada idea de negoci fins que veiem el moment d’apli­car-la: la intro­ducció de maquinària, la digi­ta­lit­zació que estal­via temps, enge­gar nous pro­jec­tes...
Què des­ta­caríeu dels pro­duc­tes que feu? Com els comer­ci­a­lit­zeu?
Amb la llet ecològica obte­nim un preu més alt pel pro­ducte. Fem llet de màxima qua­li­tat perquè fem uns con­trols cons­tants i rigo­ro­sos. La venem a El Pas­to­ret de la Segarra, que en fa iogurts prin­ci­pal­ment.
Cre­ieu que la soci­e­tat valora prou els pro­duc­tes agra­ris que feu?
Falta molt perquè la soci­e­tat valori l’acti­vi­tat pagesa. Per més que els pro­duc­tors ens hi acos­tem, con­ti­nuem lluny del con­su­mi­dor. Al mig hi ha grans grups ali­men­ta­ris que juguen perquè no ens tro­bem. Els fills, que seran els que digi­ta­lit­za­ran el procés pro­duc­tiu, con­fien en la tec­no­lo­gia, saben que els donarà millor benes­tar i qua­li­tat de vida.
Com veieu el futur?
Ens pre­o­cupa l’emergència climàtica que ja estem patint amb la sequera. No havia vist mai la Tor­dera ben seca, ni els bos­cos amb tanta mor­ta­li­tat d’arbres. Fa molta pena i repre­senta un perill cons­tant d’incendi a l’estiu per a la nos­tra empresa. A més, els polítics no seguei­xen, no defen­sen l’acti­vi­tat agrària ni el ter­ri­tori (nosal­tres no som ren­di­bles). Voldríem més atenció i ajut i menys burocràcia, per exem­ple, per orde­nar el reg de les comu­ni­tats de regants dels Tem­plers i de Sant Esteve, recs mil·lena­ris que neces­si­ten i recla­men ser ate­sos per millo­rar el seu ús i con­ser­var el patri­moni rural.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.