Canals

La força d'un grup

Serveis redaccionals

Una imatge única

El Punt va fer seu el disseny de l'Avui per modernitzar la seva maqueta i facilitar l'intercanvi d'informació entre els dos rotatius

Tots els productes del grup comparteixen el mateix model de llengua

Una base de dades única facilita la recerca

La tecnologia, al servei de la imatge de la informació

La unificació del dissenyresultava indispensable després de decidir que es compartien informacions

El disseny, el model de llengua, la fotografia i el servei de documentació són elements d'un diari que algú podria entendre com a complementaris però que són part intrínseca de la publicació. De fet, la imatge que el lector es fa d'un rotatiu depèn en bona part de la manera com es presenta la notícia, de com està escrita, de la fotografia que l'acompanya o de la contextualització de la informació que només un bon arxiu fa possible.

Una de les decisions importants que les editores han pres en l'últim any ha estat unificar el disseny dels diaris Avui i El Punt. De fet, El Punt va fer seu el disseny de l'Avui. Més enllà de les qüestions d'imatge, òbviament importants en aquest cas, el fet de treballar amb una única maqueta ha facilitat de manera transcendental la feina dels professionals. Quedava clar que les dues capçaleres no havien d'elaborar dues vegades les informacions comunes, i la unificació del disseny era un pas ineludible per evitar tot un seguit de versions i reversions d'una mateixa notícia que no oferien cap valor afegit. La maqueta actual permet codificar bé la informació, té elements gràfics que fan més atractives i llegidores les notícies, i ajuda a jerarquitzar-les en la plana. Setze persones treballen en l'equip de disseny, maquetació i infografia.

Un model lingüístic únic

El fet de compartir informacions, però, també ha tingut conseqüències en departaments com ara el de llengua, en què treballen 25 persones. D'una banda, s'estalvia la correcció doble d'un bon nombre de textos. De l'altra, i és la conseqüència més important, el fet que molts dels treballs sortissin publicats sota les dues capçaleres feia indispensable un model lingüístic comú. La utilització d'una mateixa llengua aplanava el camí. Amb uns referents socials i polítics comuns que tots dos diaris entenen de la mateixa manera, es tracta de polir un seguit d'aspectes que el dia a dia va posant sobre la taula.

La fotografia digital té adeptes i detractors. Pel que fa al fotoperiodisme, les noves tecnologies han suposat un pas endavant innegable. Els deu professionals del grup han multiplicat en els darrers anys la seva efectivitat gràcies a la facilitat que ara tenen a l'hora de recollir les imatges i transmetre-les a les redaccions, a punt per ser posades en plana o per penjar-les als webs.

Aquestes mateixes tecnologies han revolucionat els serveis de documentació. Les notícies s'arxiven de manera compartida entre els periodistes i els dos professionals de l'arxiu, que supervisen i afinen el resultat d'una feina que resta a l'abast de tothom en tot moment.

3
milions de fotografies
guardades a l'arxiu del Grup Hermes.
2,5
milions de notícies
documentades i a disposició de la redacció.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.