Sense - Avui

Xoc institucional pel finançament

Pujol fa pinya amb CiU, denuncia que el finançament vulnera l’Estatut i demana “coratge” per criticar-ne les mancances, mentre que Montilla crida CiU a no atiar la desafecció

El president Jordi Pujol va trencar ahir el seu silenci per denunciar els incompliments i insuficiències del nou finançament i per instar aquells que considerin que l’acord vulnera l’Estatut i no resol els problemes del país a tenir el “coratge” de dir-ho sense por a la crítica. Pujol va fer aquest pronunciament de manera solemne, al seu despatx d’expresident, llegint una declaració. Amb aquest gest va voler tallar d’arrel qualsevol dubte sobre la seva opinió contrària al nou model, a més de frenar la utilització que es fa de la seva figura des del tripartit.

Així ho va reconèixer explícitament, conscient de la transcendència de les seves paraules, i deixant clar que el seu retir de la vida política no significa que renunciï a opinar quan el tema ho requereix. La contundent aparició de Pujol va obligar el tripartit a reaccionar ràpidament. No va ser el president José Montilla, que va evitar el cos a cos amb Pujol, tot i que va carregar contra CiU, sinó des del PSC i ERC i ICV.

Pujol va voler acabar amb les especulacions sobre les seves suposades discrepàncies amb la postura oficial de CiU, crítica amb al nou pacte. Però també dirigir-se a aquells disposats a assumir la “responsabilitat de denunciar els incompliments de l’Estatut”, en concret, en el debat de finançament. A la seu de CiU es contempla amb suspicàcia l’entusiasta rosari de veus que des de l’anomenada societat civil s’han dedicat a lloar les bondats del nou finançament. Diumenge, Josep Antoni Duran va arribar a denunciar a l’AVUI que l’empresariat català parla induït pel conseller d’Economia, Antoni Castells.

Seguint aquest fil, Pujol va demanar “coratge” per denunciar les mancances de l’acord “encara que això provoqui crítiques”. “Amb esperit positiu però enèrgic, és a dir, no submís a cap mena de pressió ni a la resignació pròpia del cansament col·lectiu”, va reclamar. Per ell, després de les rebaixes que va patir l’Estatut a la negociació, Catalunya n’ha d’exigir el compliment i el nou finançament no ho fa.

Tot i comprendre “per experiència” les dificultats que per al president Montilla i el conseller Castells ha representat la negociació, adverteix que seria una “greu manca de visió política” acceptar la retallada a canvi d’un guany econòmic, que ni tan sols està garantit, ja que “no es pot construir un país a base de subhastes i habilitats puntuals”.

Montilla va evitar polemitzar amb l’expresident. Cap referència durant l’entrevista ahir a la nit a TV3, on va fer pedagogia del nou finançament afirmant que compleix l’Estatut i que no s’ha fet cap cessió. El mandatari va optar per concentrar els retrets en CiU, a qui va recriminar que hagués optat per desqualificar l’acord, però a qui alhora li va mantenir la mà estesa.

Si bé considera que amb el pacte de finançament el risc de desafecció de Catalunya cap a Espanya “s’ha atenuat”, alerta, però, que no ha desaparegut. És més, recorda que la desafecció també ve d’una determinada relació de desconfiança cap a l’Estat. En aquesta tasca va apuntar a CiU i al PP. Als primers els va demanar que actuïn per tal que els ciutadans no tinguin raons per no mirar amb confiança l’Estat, i als segons els va recriminar el seu “anticatalanisme barat”. Respecte a una hipotètica remodelació de govern, va apuntar enigmàticament que “avui” no ho té previst.

Prèviament, el conseller d’Economia,Antoni Castells, va recriminar a CiU que tingui en poca consideració la patronal i a ell mateix. És més, va assegurar que ni la patronal es deixa enganyar ni ell enganya ningú.
Les forces del tripartit sí que van sortir al pas dels comentaris de Pujol. Des del PSC, José Zaragoza va manifestar el seu respecte per afegir tot seguit que la federació està intentant “salvar la cara d’una mala decisió”, i va acusar-la de fer la pinça amb el PP per no haver sortit a criticar la “catalanofòbia”.

Per la seva banda, el número dos d’ERC, Joan Ridao, va criticar que CiU hagués tret l’expresident “per intentar convèncer alguns despistats que poguessin estar dubtant” sobre l’acord. Opinió també compartida per ICV, que acusa la federació d’utilitzar Pujol per tapar el seu “aïllament”. Des d’EUiA, Jordi Miralles sosté que CiU ha tret “la seva vaca sagrada, el seu factòtum, per posar ordre a les seves files”. n
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.