Política

CiU s'acosta a Foment en la seva campanya del no al finançament

Càrrecs de la federació i de la patronal es reuneixen i es fotografiaran junts aquest dimarts a la tarda. Duran i Lleida assegura que Pujol es va pronunciar per iniciativa pròpia. Rebutja la mà estesa de Montilla per afegir-se al pacte

Diversos dirigents de Convergència i Unió es reuniran aquesta dijous a la tarda amb els líders de la patronal catalana Foment del Treball per explicar-los la seva posició contrària respecte del model de finançament acordat entre el govern de la Generalitat i l'espanyol.

Els enviats de la federació sobiranista seran Oriol Pujol, portaveu de CiU al Parlament; Josep Maria Pelegrí, portaveu adjunt, i Francesc Homs i Antoni Castellà, diputats al Parlament i negociadors del finançament. Per part de la patronal està previst que hi assisteixin el seu president, Joan Rosell; el secretari general, Joan Pujol; el president de Fepime i vicepresident de Foment del Treball, Eusebi Cima, i el secretari general de Fepime, Salvador Guillermo.

Aquesta trobada tindrà lloc després que l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, sortís ahir en defensa del no al nou finançament, en sintonia amb els dirigents actuals de la seva formació. Fins ara, amb la negativa de la Cambra de Comerç, CIU ha hagut de defensar en solitari les seves crítiques a l'acord entre el govern català i espanyol. D'aquí que, amb aquesta trobada, els sobiranistes vulguin convèncer els líders de la patronal que aquest nou model no garanteix a Catalunya els recursos que el país necessita.

Duran no coneixia la posició de Pujol
El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha explicat aquest dijous als Matins de TV3 que CiU no ha intervingut ni insistit a l'expresident Pujol perquè també surti en defensa del no al model de finançament pactat entre Montilla i Zapatero. Duran ha narrat com se'n va assabentar a través d'un text de l'expresident escrit en una carta.

També ha rebutjat la "mà estesa" del president de la Generalitat, José Montilla, a CiU perquè se sumi al nou finançament perquè l'acord "no és bo per a Catalunya" i incompleix l'Estatut català.

Duran ha replicat a Montilla, que ahir a la nit va assenyalar en una entrevista a TV3 que seria "bo per al país" que el principal partit de l'oposició donés suport a l'acord. CiU va ser un dels impulsors de l'Estatut, va recordar, i amb aquesta actitud la federació nacionalista no ajudarà a combatre la "desafecció" política.

"Montilla sap que si jo entengués que l'acord és bo per a Catalunya, jo mateix seria el primer de poder, amb tota la meva llibertat i fins i tot a contracorrent de la meva força política, expressar aquest criteri sobre l'acord. Però aquest acord no és bo per a Catalunya", ha reiterat Duran.

Reconeix que és millor
El líder d'Unió ha admès que l'acord aconseguit pel govern és "millor" que el que CiU va pactar amb el PP el 2001. També ha explicat, però, que les condicions de negociació eren diferents perquè els populars governaven amb majoria absoluta, i la Generalitat encara no disposava del nou Estatut, aprovat el 2006.

Per Duran, l'actual acord "ni és bo en termes econòmics ni respecta l'Estatut". Falla en aspectes com la bilateralitat, el calendari d'aplicació o criteris com la població. Sobre les xifres que apunta el govern de la Generalitat el dirigent ha comentat que les del 2011 i 2012 "no apareixen concretades" en cap pàgina del document del govern.

A més, Duran ha dit que la "desafecció" política no ha desaparegut perquè el govern català hagi arribat a un acord, i ha insistit que això "no priva de cap de les maneres" CiU d'expressar la seva negativa al pacte aconseguit entre els dos governs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona

Els demòcrates, en pànic

Los Angeles