Comunicació

El Punt Avui estrena seccions fixes d’autor i potencia l’opinió

“Quadern negre”, de Tura Soler, i “Diari de redacció”, de Lluís Simon, a la contraportada

Creix “Tribuna” i comença “Mirades”, una crònica diària de Jordi Grau a l’edició de comarques gironines

Es milloren les necrològiques i es fa memòria amb portades antigues

A partir de dimarts vinent, dia 25 d’abril, El Punt Avui estrena nous espais d’autor i potencia les seccions de “Punt de vista” i d’“Apunts”. Els canvis responen a la voluntat de complementar la informació del dia a dia amb més apostes pròpies, amb més periodisme d’autor i amb més espai per a l’anàlisi i la reflexió.

La contraportada

El primer canvi amb què es trobaran els lectors que tenen el costum de començar el diari per darrere, que no són pocs, és la incorporació de dues seccions diàries fixes a la contraportada: “Quadern negre”, de Tura Soler, i “Diari de redacció”, de Lluís Simon. Les dues peces s’afegeixen a “El voraviu”, de Joan Vall Clara, i a la columna “Raça humana”, de Carme Vinyoles, que es mantenen en el format actual.

Tura Soler, responsable de la informació de successos, policial i judicial del diari, reconeguda i experimentada periodista en aquest àmbit, oferirà cada dia una peça amb el seu segell personal sobre crònica negra, en el sentit més ampli. Se servirà de diferents gèneres periodístics, des de la informació pura i dura fins a la crònica, passant per l’entrevista, l’opinió i la sèrie d’articles, si un tema ho requereix. És autora de diversos llibres de gènere negre, els darrers dels quals són El pantà maleït, una crònica periodística de gran èxit, al voltant del doble crim del pantà de Susqueda, i Sense càstig, un magnífic relat posat al dia sobre deu crims que han quedat impunes, escrit a quatre mans amb el periodista Jordi Grau.

“Diari de redacció”, l’aforisme particular, sorprenent, sempre original i sovint crític de Lluís Simon, director adjunt del diari, que sortia fins ara cada dia a L’Esportiu, tancarà El Punt Avui.

Més opinió

“Tribuna”, que encara avui és a la contraportada, guanya espai com a article de fons destacat del dia i es trasllada a la quarta plana. Anirà amb una il·lustració feta ad hoc i a la part superior de la plana s’anunciaran els articulistes previstos per als sis dies posteriors al de l’edició. El que no canviarà és l’aposta ferma per la paritat, no solament a la “Tribuna”, sinó a tots els espais d’opinió.

A l’edició de comarques gironines s’estrena “Mirades”, una crònica diària del periodista Jordi Grau, que havia estat director adjunt del diari, primer director d’El 9, ara L’Esportiu, i actualment és vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president del de Girona. S’incorporen també a l’edició gironina com a opinadors els periodistes Jordi Martínez, Pius Pujades i Marcela Topor i la politòloga Kumba Sakoli.

La portada

Segurament el canvi més subtil, però no per això menys important, és a la portada. Just a sota la capçalera, hi apareixerà l’àrea de distribució de cadascuna de les dues edicions. En una, les comarques: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva. En l’altra, les vegueries: Alt Pirineu, Barcelona, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Lleida, Penedès i Terres de l’Ebre. El detall és una mostra de la voluntat de no renunciar al criteri de comarcalitat de l’origen del Punt Diari.

Parèntesi pel 28-M

Des de demà i fins després que s’hagin constituït els nous consistoris que sorgiran de les eleccions del dia 28 de maig, s’aturen les entrevistes a alcaldes i caps de l’oposició que s’han publicat diàriament des de l’agost de l’any passat. En aquest parèntesi creixerà la informació relativa a les eleccions municipals, que es complementarà amb anàlisis dels principals municipis de cadascuna de les dues edicions.

Hemeroteca i necrològiques

Demà, dia de Sant Jordi, farà 47 anys que va sortir al carrer l’Avui, el primer diari en català després de la dictadura franquista, amb vocació de diari nacional. El 24 de febrer passat en va fer 44 que va aparèixer el primer Punt Diari, amb vocació de diari comarcal. I el 31 de juliol ja farà 12 anys que es van ajuntar les dues capçaleres en El Punt Avui, que suma les dues ànimes originàries dels dos projectes. Fins avui i per molts anys. En tot cas, en un exercici interpretatiu d’hemeroteca, a partir de dimarts vinent, es crea un espai en què es recuperen les portades que publicaven l’Avui i el Punt Diari el mateix dia de 44 anys enrere. Lluís Martínez, exdirector adjunt d’El Punt Avui i amb una llarga trajectòria anterior a l’Avui, posarà en context la reproducció de les dues portades amb la seva visió particular. Sortirà dins la secció d’“Apunts”, que també inclourà l’entrevista al protagonista del dia, que ja es publica actualment.

Dins la mateixa secció, s’amplia i es millora l’espai dedicat a les necrològiques, que passa d’una plana a dues, amb un doble objectiu: mantenir la funció de servei públic que sens dubte fa la relació de defuncions ordenades per pobles amb el dia i l’hora del funeral i, alhora, millorar el tractament periodístic respecte a la mort de personatges destacats o populars en qualsevol àmbit de la societat civil. La direcció fa, doncs, una aposta renovada per les necrològiques, històricament rellevant tant a El Punt com a l’Avui des dels seus inicis. És un dels gèneres més llegits del diari, com sempre s’ha dit i com queda ara demostrat amb el nombre de lectures en la versió digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia