el reportatge

L'era digital també és local

La televisió pública del Garraf donarà el salt a la TDT coincidint amb la diada de Sant Jordi

El nom, l'assumpte pendent. El projecte ja està definit i fa un parell d'anys que va començar a rodar en el sistema analògic. Malgrat això, encara hi ha alguns temes pendents d'afrontar, com és l'elecció d'un nom i una imatge corporativa.


Roses, llibres i una nova televisió pública, d'abast comarcal, que ja funcionava en el sistema analògic. La diada de Sant Jordi portarà enguany l'encesa digital de la televisió del Garraf, un projecte públic que parteix de la fusió de Canal Blau i Maricel, les emissores locals de Vilanova i la Geltrú i Sitges, respectivament. La televisió comarcal, participada pels sis ajuntaments del Garraf, donarà el salt a la TDT dijous i culminarà així un procés que es va iniciar l'any 2004, però que es va començar a materialitzar a partir del 2006. Des d'aquesta setmana, la televisió del Garraf ocuparà el canal 30 de l'UHF, i s'avança als altres quatre canals amb els quals comparteix el múltiplex de la regió del Penedès (la televisió pública de l'Alt Penedès i dues televisions privades). L'encesa simbòlica de les emissions digitals es farà a les vuit del vespre, en un acte públic a Neàpolis i que comptarà amb l'assistència del secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó.

Prement un botó, els alcaldes i l'alcaldessa del Garraf deixaran enrere les emissions en proves que han tingut aquests anys i que van portar més d'un mal de cap en el seu dia –amb invasions de freqüències incloses–. Prement un botó també situaran el Garraf com una de les comarques pioneres en aquest àmbit, no només perquè s'avança en l'encesa digital, sinó per haver desenvolupat un sistema de gestió que ha implicat la fusió de dos mitjans de comunicació públics que feia anys que funcionaven i l'adhesió de quatre ajuntaments més en el projecte. L'apagada analògica al Garraf es produirà a finals d'aquest any, si no es tornen a ajornar els terminis, així que a partir del 31 de desembre sols serà possible veure la televisió a través dels sintonitzadors digitals. I en el món de possibilitats que ofereix ja la nova era digital ha irromput la televisió de proximitat: «Amb la TDT tanquem un procés de treball que vam començar ara fa 19 anys. Es tracta de la culminació d'un èxit del passat i d'una aposta pel futur que implica consolidar una televisió que posi en relleu la vida al Garraf», recorda Mila Arcarons, regidora de Comunicació de Vilanova i la Geltrú. Des de Sitges, el seu homòleg Rafael Roig lloa el que considera un «procés modèlic de confluència en un únic canal comarcal»: «Teníem el repte i l'obligació de fer les coses amb seny, deixant les picabaralles de banda.» La TDT també farà guanyar espectadors a la televisió comarcal, especialment als municipis petits, com és el cas de Canyelles, on la senyal de Canal Blau i Maricel ha arribat amb moltes dificultats aquests anys: «És d'agrair l'oportunitat de poder participar en aquest projecte que per Canyelles és un gran repte i obre moltes possibilitats», apunta Cristòfol Pérez, regidor del govern de Canyelles. L'encesa digital incorporarà també les emissores de les quatre ràdios municipals (Canal Blau Ràdio, Ràdio Maricel, Ràdio Cubelles i Ràdio Ribes).Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.