Comunicació

Les deu repúbliques

La plaça de Sant Jaume reviu la proclamació de la República Catalana, el 1931, en el rodatge de la pel·lícula ‘14 d'abril. Macià contra Companys', de Manuel Huerga

Prop de 500 figurants vestits d'època cridaven “Visca la república! Mori Cambó!”

La plaça de Sant Jaume de Barcelona va reviure ahir una desena de vegades la proclamació de la república des dels balcons de l'Ajuntament i de la Generalitat. Era el rodatge de la pel·lícula 14 d'abril. Macià contra Companys, una producció de Minoria Absoluta per a Televisió de Catalunya, dirigida per Manuel Huerga i amb guió de Toni Soler, que recupera la relació entre els dos expresidents de la Generalitat d'ERC durant els tres dies que va durar la república catalana (del 14 al 17 d'abril del 1931).

Prop de 500 figurants van omplir la plaça al matí, vestits d'època, per recrear la reacció popular a la proclamació. Boines, americanes, camises, espardenyes... tots anaven vestits amb peces del fons de l'armari dels pares i dels avis. Entre els voluntaris, vinguts d'arreu del país, hi havia fins i tot familiars llunyans de Lluís Companys. Completaven l'atrezzo banderes republicanes, vehicles d'època i pancartes de la Unió de Rabassaires de Catalunya i dels Cors de Clavé.

Turistes, participants en la mitja marató, usuaris del Bicing, la cantant Núria Feliu i altres passavolants ho observaven rememorant aquella tarda d'abril en què la República es va proclamar tres vegades. Primer, des de l'Ajuntament, de manera “mig improvisada”, segons relatava pels altaveus el periodista i actor Manel Lucas. “En nom del poble que ens ha donat la victòria [a les eleccions municipals d'aquell mes], proclamo la república! Eh, la república, i us prometo que la defensarem amb la vida”, va arengar l'actor Pere Ponce, en la pell de Companys. Més tard, Francesc Macià, interpretat per Fermí Reixach, va arribar a peu a l'aleshores plaça de la Constitució, saludava la gent amb un somriure i entrava a l'Ajuntament. La pel·lícula mostrarà com a dins es va discutir a crits amb Companys. Després, va ser Francesc Macià, l'Avi, qui va sortir al balcó per tornar a proclamar la república, però amb dos afegitons significatius: una república “catalana” i integrada en una “confederació de pobles ibèrics”. El rodatge va incloure la tercera proclamació, a càrrec de Macià però des del balcó del que avui és la Generalitat i en aquell moment era la Diputació Provincial. A sota, a la plaça, els figurants cridaven: “Visca la república! Visca Macià! Mori Cambó!”.

La productora treballa perquè la pel·lícula es pugui estrenar a l'abril, quan farà vuitanta anys d'aquells fets que van desembocar en el naixement de la Generalitat republicana. 14 d'abril. Macià contra Companys és una ficció televisiva amb l'aparença formal d'un documental, també protagonitzat pels actors Eduard Fernández (Francesc Cambó), Julio Manrique (Josep Maria Planes), Joel Joan (Joan Casanellas) i Joan Massotkleiner (Joan Casanovas).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.