Comunicació

Infotv produeix un nou documental històric

Mostra el quart centenari de la repoblació amb immigrants mallorquins d'alguns pobles de les comarques de la Marina, la Safor i el Comtat

InfoTV acaba d'edi­tar la seua dar­rera pro­ducció tito­lada Valen­ci­ans de Mallorca un tre­ball ela­bo­rat sota la idea ori­gi­nal d'un epi­sodi històric pràcti­ca­ment des­co­ne­gut fins als anys 80 i del qual ara es com­me­mora el quart cen­te­nari: la repo­blació, amb milers d'immi­grants mallor­quins, de molts pobles de la Marina, la Safor i el Com­tat, que havien que­dat buits després de l'expulsió dels moris­cos, el 1609.

El docu­men­tal trau també a la llum tota l'herència dei­xada per aquells colons, encara hui ben visi­ble en la parla, els cognoms, la toponímia i els cos­tums d'aque­lles comar­ques, i ben espe­ci­al­ment de la Marina.

És cert que la mallor­qui­ni­tat de Tàrbena i la Vall de Galli­nera eren ben notòries. Però no fou fins les inves­ti­ga­ci­ons de Josep Costa, espen­ta­des per Vicenç Ros­selló i publi­ca­des el 1978, que es va saber que també hi hagué assen­ta­ments impor­tants de mallor­quins a llocs com Xaló, Llíber, Bolu­lla, Gata, Pedre­guer, l'Atzúvia, els Poblets, la Rec­to­ria... i molts altres.

El docu­men­tal, en un capítol intro­duc­tori, evoca aquell des­co­bri­ment, ampliat la dècada pas­sada amb els tre­balls d'Antoni Mas, Joan Lluís Monjo i Josep Mas. Un segon capítol explica els detalls de la colo­nit­zació, que s'estén durant tot el segle XVII. Final­ment, l'últim capítol recorre els pobles més ‘mallor­quins' de la Marina per pre­sen­tar quina és l'empremta balear encara vigent. Amb menció espe­cial a Tàrbena, l'únic muni­cipi que con­serva el ‘par­lar de sa' dels repo­bla­dors i que per això ha estat sotmés tra­di­ci­o­nal­ment a la burla dels pobles veïns. Els últims anys, en canvi, Tàrbena ha pogut recu­pe­rar la seua història i els tar­be­ners pro­cla­men amb orgull eixos ori­gens.

El guió i la direcció de Valen­ci­ans de Mallorca cor­res­po­nen a Sergi Tarín i Juli Esteve, i la imatge i el mun­tatge a Est­her Albert i Antoni Arnau. El tre­ball, que s'ha estés durant 10 mesos i ha cos­tat 65.000 euros, s'ha dut a terme per ini­ci­a­tiva de la Man­co­mu­ni­tat Cul­tu­ral i l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Comar­cals de la Marina Alta i en copro­ducció amb IB3, la Tele­visió de les Illes Bale­ars. Hi han par­ti­ci­pat també el Govern Balear, el Con­sell de Mallorca, l'Acadèmia Valen­ci­ana de la Llen­gua, les Uni­ver­si­tats de València i Ala­cant i un total d'onze ajun­ta­ments mallor­quins i valen­ci­ans, a més d'algu­nes empre­ses i fun­da­ci­ons.

Valen­ci­ans de Mallorca s'ha rodat en alta defi­nició (Full HD). La versió per a DVD, va acom­pa­nyada d'un total de 14 extres dedi­cats a la parla de Tàrbena, Bolu­lla, Gata, Pedre­guer i Xaló i a diver­ses mani­fes­ta­ci­ons cul­tu­rals i fes­ti­ves dels pobles repo­blats i també de Santa Mar­ga­lida, la vila mallor­quina d'on pro­ve­nen bona part dels actu­als habi­tants de Tàrbena i Xaló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.