la contra

Lletrejant, que és gerundi

Jan Palomeras, d'un institut de Collbató, es proclama campió nacional de lletrejar paraules en català en la primera gran final del «Pica lletres». «Fotografiàrem» va ser el seu últim obstacle

Després de 375 hores de pro­gra­mació en 12 tele­vi­si­ons cata­la­nes, el Pica lle­tres va cele­brar ahir al Tea­tre Poli­o­rama la seva pri­mera gran final. Les regles del joc, prou sen­zi­lles: 24 alum­nes del Col·legi La Salle de la Seu d'Urgell, l'Escola Pia d'Olot, l'IES d'Alme­nar (Lleida), l'IES Joan Guin­joan i Gis­pert de Reus, l'IES Miquel Bosch i Jover d'Artés, el Col·legi Sant Marc de Sarrià (Bar­ce­lona), l'IES Les Pla­nes de Santa Bàrbara (Ter­res de l'Ebre) i el SES Coll­bató, sor­gits tots ells de les eli­mi­natòries que s'han rea­lit­zat per dife­rents tele­vi­si­ons del ter­ri­tori català, havien de lle­tre­jar les parau­les que un pre­sen­ta­dor –ni més ni menys que Lluís Gavaldà, d'Els Pets, figura a la qual ja fa temps que les tele­vi­si­ons recor­ren quan cal idear pro­gra­mes per a la jove­na­lla– els va anar etzi­bant. Al prin­cipi, sen­zill: Ele­fant. Gar­jola. Dei­xe­ble. Enciam. Immo­ral. Gasoil. Empro­var. Bar­rot. Res, per tant, de verbs que no fos­sin en infi­ni­tiu o parau­les que superes­sin les vuit lle­tres. Només va pati­nar qui va dir «fla­viol» en lloc de «fla­biol» i qui es va empas­sar l'accent de lla­gostí. El grau de difi­cul­tat, evi­dent­ment, va anar incre­men­tant-se, però almenys, per for­tuna dels par­ti­ci­pants, que lògica­ment no tenien el dret a emprar un bolígraf, la bona dicció de Gavaldà els va fer el camí un xic més pla­ner. Espinyéssiu. Secun­dogènit. Metal·líferes. Tri­cromàtics. Si el pre­sen­ta­dor del Pica lle­tres hagués estat José Mon­ti­lla, el con­curs no hau­ria durat les dues hores i quart que va aca­bar durant.

A Joan Solà, nou Premi d'Honor de les Lle­tres Cata­la­nes, li hagues­sin cai­gut les llàgri­mes al veure aquesta vin­tena de cracks lle­tre­jant hemo­glo­binúria, nitro­gli­ce­rina, desen­tor­to­lli­gar, octo­sil·làbics i baliga-balaga amb la par­simònia de qui lle­treja casa. Al con­se­ller de Cul­tura, Joan Manuel Tres­ser­ras, que poc abans havia dit que el con­curs era una forma de reconèixer el valor de la llen­gua i esti­mar-la, se li feia difícil ama­gar el som­riure.

I com va aca­bar la història? Doncs bé, es van exhau­rir les parau­les que hi havia pre­pa­ra­des i Gavaldà va haver d'impo­sar una pausa per anar a bus­car-ne més al dic­ci­o­nari. Al final, Núria Payró, d'Alme­nar, va ves­sar-la amb pusil·lani­mi­tat (uf!) i Jan Palo­me­ras, de Coll­bató, va lle­tre­jar com per­toca foto­grafiàrem. El premi: un ordi­na­dor portàtil i tres mil eurets per la seva classe. Rega­lar-li un dic­ci­o­nari hagués sem­blat insul­tant i tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.