festivals literaris
Nous festivals i obres tinten de negre el Sant Jordi a Lleida
Una dotzena d'obres i autors amplien el ‘boom' del genere negre d'origen lleidatà durant aquest Sant Jordi
Les Borges Blanques s'ha afegit a les poblacions que organitzen una mostra dedicada a la literatura policial
Tres festivals, una dotzena de novetats per a aquest Sant Jordi i una minisèrie de televisió en preparació. Aquestes xifres assenyalen el vigor que ha agafat el gènere negre en la literatura de les Terres de Ponent. La literatura feta des de Lleida negreja.
Si l'any passat es va posar en marxa el festival literari Segre de Negre, a la ciutat de Lleida, aquest mes d'abril es va celebrar la primera edició de Les Borges Negres, un nou festival literari dedicat al gènere a la capital de les Garrigues. Impulsat per l'escriptora Ramona Solé i per la regidora de Cultura de les Borges, Ariadna Salla, el festival va reunir durant un dia, el dissabte 8 d'abril, prop d'una trentena d'autors, al voltant de cinc taules de treball, en unes sessions que van tenir lloc a la biblioteca del municipi. Entres els escriptors, pràcticament tots els ponentins amb alguna novetat del gènere aquest any.
Hi destaca Emili Bayo, que fa dos anys va apostar per la novel·la negra amb Puta pasta (Rba), una novel·la que li va valdre el premi Crims de Tinta, i ara insisteix en el gènere amb Tan tuyo como tu muerte (Versátil Ediciones), una història ambientada a Ponent, tot i que escrita aquest cop en castellà, amb un policia que viu els darrers moments de la seva vida, Abel Claramunt, com a protagonista.
Un altra novetat lleidatana en negre és Seixanta-vuit, de Ramon Usall, que torna a la ficció amb una història protagonitzada pel detectiu Rafel Rovira. L'exdiputat de la CUP, i professor de secundària a les Borges, construeix una trama que té com a eix principal la revolta estudiantil de París de 1968.
Tot i que ja fa mesos que és a les llibreries, també arriba al seu primer Sant Jordi Memòria d'un crim, d'Alexandra Cuadrat. L'autora d'Alcoletge ha escollit l'Escala per construir una trama d'enigma en què un policia retirat es veurà immers en un assassinat que té les seves arrels en uns fets ocorreguts, i silenciats, durant la Guerra Civil.
També presenta novetat en gènere negre David Marín amb Ciutat fantasma, una novel·la a mig camí del gènere gòtic i criminal en què un policia destinat durant anys a Ponent torna a Barcelona, la seva ciutat natal, i l'intent de recuperar la seva vida anterior s'acaba transformant en un malson laberíntic mentre els seus superiors li encarreguen investigar un desconegut grup d'extrema esquerra.
Aquesta eclosió negra lleidatana ha tingut un dels seus fruits en el recull de relats Assassins de Ponent, editat per Llibres del Delicte i dirigit per l'escriptora d'Alfés Ramona Solé. Publicat a finals del 2016, arriba també a punt per al seu primer Sant Jordi, i fa les funcions d'una antologia d'autors ponentins del gènere, d'altres que s'hi han endinsat per primer cop i també de joves valors.
L'editorial lleidatana Pagès també aposta pel gènere negre amb autors de fora de Ponent. És el cas de Tros, del maresmenc Rafael Vallbona, amb una història ambientada precisament en un petit poble de la plana de Lleida. Pagès també ha editat el conjunt de relats Mans negres, de Jordi de Manuel. Es tracta de set històries breus protagonitzades per l'inspector Marc Sergiot, creació literària de De Manuel.
Cendra, de l'ebrenca Sílvia Mayans i publicat per Pagès, completa aquest Sant Jordi negre d'origen ponentí.