cultura

LA CRÒNICA

A falta de bolets, camises

Que som en una temporada de bolets dolenta no hauria de sorprendre a ningú. Fa setmanes que els experts adverteixen que el canvi climàtic retarda l’arribada dels bolets, però, a mesura que passen els dies, l’esperança s’està transformant progressivament en resignació. No se’n fan, ni ara ni l’1-O, que era la data inicialment prevista per celebrar el 61è Concurs de Boletaires de Berga.

Ahir, diumenge, el pla de Puigventós (Berguedà) va ser un reflex de la crua realitat dels boscos del Prepirineu. El concurs només va tenir quatre participants i uns cistells de dimensions molt inferiors als d’anys enrere. “Costa molt trobar-ne, més que mai”, deia una de les participants, Àngela Baraut, que és present en el certamen des del primer any.

Enrere queden els cistells de 43,6 quilos de rovellons o de més de 20 quilos de llenegues que van brillar en el concurs de l’any passat. Aquest any, el cistell més gran va ser el de Melitó Marmí, de 8,5 quilos de rovellons. Pel que fa a les llenegues, l’única participant va ser Àngela Baraut, que va presentar un bonic cistell de 2,9 quilos. Com diu la dita: d’on no n’hi ha, no en raja.

Ara bé, sequera a part, el matí a Puigventós va superar les expectatives. L’esplanada més boletaire del país es va omplir com poques vegades els darrers anys. I és que la idea de l’organització de complementar l’esmorzar i els concursos amb una mostra boletaire i un inflable per als més petits va donar resultat.

A més, la Penya Boletaire, principal organitzadora de la festa, va encamisar tres nous boletaires d’honor: el fins ara president, Jesús Perarnau, la meteoròloga Gemma Puig i l’excap de la brigada de Berga Quim Mas. No hi ha bolets, però sí que hi ha boletaires. Ara, diuen, només cal treballar per combatre el canvi climàtic. Ens hi juguem els boscos i els bolets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia