Isaki Lacuesta, de nou
El cineasta s’endú 7 premis Gaudí per ‘Entre dos aguas’, inclòs el de millor film de parla no catalana, i ‘Les distàncies’, d’Elena Trapé, guanya el de millor pel·lícula
Entre dos aguas, d’Isaki Lacuesta, ha estat la gran guanyadora de l’onzena edició dels premis Gaudí en endur-se set dels nou premis a què aspirava, entre els quals hi ha el de millor pel·lícula de parla no catalana, direcció, actor protagonista (per a Israel Gómez Romero) i música original. El guardó per a la millor pel·lícula, al qual aspiren només les pel·lícules en versió original catalana, ha estat per a Les distàncies, d’Elena Trapé. Ha estat l’únic premi de set nominacions. Un cop més s’ha repetit la tendència que s’ha observat en altres edicions, en què la millor pel·lícula és una producció petita que s’endú només un premi.
La gala s’ha celebrat aquesta nit al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona, conduïda pel mag Lari, i ha tingut també com a triomfadora Viaje al cuarto de una madre i El fotógrafo de Mauthausen. La primera ha guanyat els premis al millor guió (escrit per la seva directora, Celia Rico), millor actriu protagonista i secundària (Lola Dueñas i Anna Castillo, respectivament) i el premi del públic a la millor pel·lícula. El fotógrafo de Mauthausen, de Mar Targarona, també ha sumat quatre premis: millor direcció de producció, maquillatge i perruqueria, vestuari i direcció artística. Així, el triple empat a nou nominacions d’Entre dos aguas, Viaje al cuarto de una madre i El fotógrafo de Mauthausen s’ha resolt amb set estatuetes per a la primera i quatre per a les altres dues.
L’actor Oriol Pla ha recollit el seu segon Gaudí consecutiu com a millor secundari, aquest any per Petra. La pel·lícula de Jaime Rosales estava nominada a vuit guardons i només va aconseguir aquest.
Un número musical amb Joan Colomo i un monòleg del mag Lari, que s’ha passejat entre el públic i ha repartit llenya a actors, autoritats i públic en general, ha obert una gala que ha transcorregut a ritme ràpid i amb un punt d’irreverència. El presentador ha fet broma amb el president Quim Torra (“el faré desaparèixer amb tants pollastres que té”), o al ministre de Cultura José Guirao, a qui ha proposat “fer desaparèixer el dictador” del Valle de los Caídos.
No hi han falta moments de reivindicació. “Seguirem desobeint, ara i sempre, contra les injustícies”, ha dit Sergi López, que ha sortit a l’escenari amb Maria Molins i ha destacat l’esperit lluitador dels actors. Roger Mas ha interpretat Diguem no de Raimon i el públic ha començat a cridar “Llibertat!, Llibertat!”, a favor dels presos polítics. Amb els crits ressonant, TV3 ha tallat la transmissió per passar a publicitat. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, ha dit que TV3 havia nascut com a motor de l’audiovisual català i està “en una via morta” per falta de finançament, i ha reclamat la llibertat dels presos polítics i la tornada dels exiliats.
Joan Pera ha protagonitza el moment més emotiu de la gala en recollir el Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2019, “el premi de la meva vida”, ha dit. L’actor ha reivindicat una cultura lliure i ha dedicat el premi a la seva família i als companys de la seva generació, formada per actors senzills i lluitadors que ho van tenir molt difícil.
El director Carles Bosch ha guanyat el Gaudí al documental amb Petitet, un homenatge al gitano rumbero Joan Ximénez, que va aconseguir portar la rumba al Liceu. El Gaudí a la millor pel·lícula d’animació ha estat per a Memòries d’un home en pijama, adaptació de la novel·la gràfica de Paco Roca dirigida per Carlos Fernández de Vigo.
Vida privada, una adaptació del clàssic de Josep Maria de Sagarra, ha guanyat el premi al millor film per a la televisió. La pel·lícula polonesa Cold War, de Pawel Pawlikowski, s’ha endut també el Gaudí, com a millor film europeu.
Unes dues mil persones i prop de 180 periodistes acreditats han seguit atentament la gala dels Gaudí, que no para de créixer. S’ha celebrat per primera vegada al Palau de Congressos de Catalunya, a l’avinguda Diagonal de Barcelona. Altres guanyadors han estat el curt La última virgen, una producció de l’Escac dirigida per Bàrbara Farré, i Superlópez, de Javier Ruiz Caldera, que s’ha endut el premi als millors efectes visuals.