Les subvencions de l'Estat i la Generalitat donen aire al 150è aniversari del Centre de Lectura

Les institucions s'impliquen en una celebració que fins ara s'ha fet a mig gas

El Centre de Lectura de Reus ha celebrat enguany els 150 anys de la seva fundació, tot i que les activitats commemoratives es desenvoluparan fins al juny del 2010. La recessió econòmica i la tèbia resposta que va obtenir en un principi de les administracions a les peticions d'ajuts extraordinaris van motivar que l'entitat comencés a mig gas, i amb molt poca projecció externa, els actes de la celebració. L'entitat ha encarat aquest 2009 amb un pressupost que ha tingut prop de 124.000 euros menys que el del 2008. I només amb les confirmacions de l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona d'implicar-se en la commemoració. Per aquesta raó, l'abril d'enguany, durant la presentació del cartell i logotip commemoratius de la fita, el president del Centre de Lectura, Jordi Agràs, va lamentar en públic que el Departament de Cultura de la Generalitat no hagués contestat a les peticions d'ajuda que li havien tramitat. Una situació que, en les últimes setmanes, ha canviat radicalment.

D'una banda, hi ha la partida de 100.000 euros del pressupost general de l'Estat, que el Centre de Lectura ha obtingut amb la mediació del diputat socialista reusenc Francesc Vallès: «Ens va explicar que l'Estat destinava ajuts a institucions culturals i vam pensar que el Centre de Lectura hi encaixava perfectament». Jordi Agràs explica: «Els diners permetran a l'ateneu acabar de concretar amb més tranquil·litat alguns dels actes que havien quedat pendents perquè no trobàvem finançament suplementari. Un finançament que tampoc no podem treure del nostre pressupost sense que se'n ressenti l'activitat normal de l'entitat.» Entre aquests actes, l'ateneu treballa en el projecte d'una gran exposició, que complementarà la 150 autògrafs, l'altra mostra commemorativa de l'aniversari que es va inaugurar el 19 d'octubre passat i que es clausura el 15 de novembre: «La subvenció no servirà per sufragar actes efímers, no començarem a tirar coets. Seran activitats que deixin un rèdit a la casa». 150 autògrafs, per exemple, que exhibeix les dedicatòries que 150 personalitats de tots els camps han estampat al llibre de visites de l'entitat des de 1859, s'instal·larà al Parc Infantil de Nadal de Reus i, posteriorment, viatjarà per altres ateneus del territori. Com a mínim, aquesta és la voluntat de la direcció de l'entitat reusenca.

El Departament de Cultura de la Generalitat, per la seva banda, s'ha implicat finalment en els actes d'aniversari, tot incrementant en 10.000 euros la subvenció anual de 20.000 que destina al Centre de Lectura, gest que Agràs valora especialment en un any de crisi econòmica com aquest i que ha fet que les administracions retallin sensiblement el suport a l'activitat cultural. Però, a més, la Generalitat ha habilitat una aportació extraordinària de 170.000 euros per a unes obres de reforma que necessita l'entitat de manera urgent. Entre altres actuacions, cal refer de nou el paviment de la sala Miquel Ventura de la biblioteca, a més del de la sala de l'escola de dansa: «Són actuacions d'aquelles que no llueixen però que són tan o més importants que les culturals».

Finalment, el Centre de Lectura ha signat un conveni amb Caixa Sabadell, pel qual l'entitat financera atorga a la cultural 9.000 euros per dinamitzar la biblioteca infantil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.