cultura

Música

Objectiu, 1.000 mòbils

L'OBC estrena una obra de Cervelló, un concert dedicat a la doctora Jane Goodall

‘Natura contra natura' evoca imatges esgarrifoses de matances als escorxadors

Aquest cap de setmana, a l'Auditori, l'Orquestra Simfònica i Nacional de Catalunya (OBC) dedica els seus tres concerts (el primer d'ell celebrats ahir) a la consciència global, i en especial a la doctora Jane Goodall, Premi Internacional Catalunya 2015. El compositor Jordi Cervelló estrena una obra que ha dedicat a la primatòloga i activista mediambiental, i que duu per títol Natura contra Natura (2012). L'obra és una composició simfònica que consta de tres moviments: “El primer, de tipus impressionista, evoca una natura prèvia a l'aparició de l'home, amb una profusió de cants d'ocells per als quals m'ha ajudat l'ornitòloga Eloïsa Matheu; el segon, per contrast, és expressionista, i descriu la irrupció de l'home amb tota la seva violència destructora. Aquest segon moviment descriu també el dolor que pateixen els homes i els animals davant de tanta destrucció. Finalment, el tercer moviment és una elegia que copsa la tristor que sento davant d'aquesta situació, que no em deixa lloc per a l'esperança”, explica Cervelló, que s'ha inspirat per alguns passatges en imatges esgarrifoses de matances en els escorxadors.

És la segona vegada que el compositor barceloní, de 81 anys, dedica una obra a Goodall, de 82, a qui coneix i admira enormement. “Ella ja ho diu, que l'home està anant endarrere, i la situació és molt preocupant.” Per ajudar Goodall en la seva tasca, l'OBC ha acceptat el repte de recollir mil telèfons mòbils vells per reciclar-los.

El programa es complementa amb el Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Txaikovski, que interpretarà al piano la virtuosa Gabriela Montero, i La consagració de la primavera, de Stravinky. Precisament la pianista veneçolana resident a Barcelona serà l'encarregada d'estrenar una altra obra de Cervelló, Concerto di Maggio, al Palau de la Música Catalana, el 15 de juny en un programa íntegre de compositors catalans. En aquest cas, el titular de l'OBC, Kazushi Ono, dirigirà l'orquestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona