cultura

Municipal

Un tresor per preservar

L'Ajuntament de Gurb rep de la Diputació l'estudi del projecte de restauració de l'església de Sant Fruitós

Valorada en 220.500 euros, el prioritari serà assegurar que no caigui

L'església de Sant Fruitós de Quadres és un dels edificis més antics del terme municipal de Gurb i, possiblement, un dels més desconeguts. Situada a l'antiga vila de Quadres –de la qual ja es tenia coneixement l'any 948–, de la capella en canvi no se'n tenen referències directes fins al 1907. Tot i ser declarada bé cultural d'interès local (BCIL), això no ha evitat un “lent però progressiu deteriorament en l'àmbit estructural i constructiu”, segons l'estudi previ que ha fet el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, lliurat a l'Ajuntament de Gurb. “El mal estat de la coberta i les filtracions d'aigua són una amenaça per a l'estructura de murs de càrrega”, adverteix.

L'església, d'una sola nau rectangular amb un presbiteri més avançat i un absis romànic semicircular, té només 68 m² construïts. La Diputació proposa frenar la degradació de la capella –propietat de la família Camps i Segalés–, però també millorar-ne el coneixement i “recuperar la funció social com a lloc de culte i trobades”. Amb aquesta voluntat, l'estudi planteja una actuació dividida en cinc fases que suposarien una intervenció valorada en 220.500 euros. Pere Molist, regidor de Cultura de Gurb, destaca: “L'objectiu sobretot és no perdre-ho, que no ens caigui, i per això la primera intervenció de l'estudi la farem segur i ràpid, aquest mandat.” La segona part, centrada en la reforma interior i l'excavació arqueològica, probablement es deixarà pel següent.

Una profunda reforma

Segons l'estudi, la primera fase consistiria en els treballs d'urgència, que anirien des de reparacions puntuals a la teulada fins al segellat d'esquerdes. Aquesta actuació, valorada en 3.000 euros i amb un termini aproximat d'un mes, donaria pas a l'estabilització estructural per recuperar-ne la solidesa, la qual cosa suposaria, per exemple, eliminar o substituir els carreus deteriorats (32.000 euros). Després vindria una de les intervencions més importants: protegir el monument de l'erosió i el desgast de la pluja. Refer la coberta tindria un cost de 39.600 euros. La tercera fase del projecte de rehabilitació consistiria en la consolidació de l'absis i del cos avançat del presbiteri: reforçant les estructures aèries (9.800 euros) i la refonamentació (31.000 euros). En aquest punt també es proposen campanyes arqueològiques tant de l'interior com de l'exterior de la capçalera del temple (34.900 euros).

Per a la part final de l'actuació quedaria la restauració de la façana (34.600 euros) i la consolidació dels paraments i paviments interiors, a més a més de la restauració de les pintures murals a partir d'un estudi pictòric (35.300 euros). La intenció seria que aquesta església situada a Granollers de la Plana, que el grup Fem Camí el 2010 ja va destapar de l'heura que la cobria, torni a ser visitable per dins i per fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona