cultura

patrimoni

Canet busca mecenes per ampliar l'orgue de l'església

La iniciativa sorgeix del rector, però s'hi han implicat entitats per enriquir el valor musical que hi ha al poble

És l'únic orgue de tubs que hi ha a l'Alt Maresme i està afectat per una plaga de corcs

Divendres, tot i el xàfec d'última hora, el públic no va faltar a la cita a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau per conèixer els detalls del projecte Un orgue per a Canet, que té com a objectiu restaurar i ampliar aquesta peça del patrimoni local.

La iniciativa va sorgir del rector de la parròquia, Felip Hereu, que quan hi va arribar va valorar l'arxiu musical que s'hi conserva, que ha estat catalogat i estudiat pels experts com un dels referents més importants de la música barroca a tot Europa. “La possibilitat de tenir un orgue a Canet obriria les portes a fer activitats relacionades amb l'instrument però també amb l'arxiu musical”, assenyala l'associació Un Orgue per a Canet, que presideix el director de l'Orfeó Misericòrdia, Xavier Dotras. La campanya engega amb el suport d'altres entitats culturals com ara l'Escola de Música de Canet, amb la finalitat de trobar nous mecenes i aconseguir el màxim de recursos. Actualment l'orgue de tubs que es va construir als anys cinquanta, ja que l'original va ser destruït per la guerra, està afectat per una plaga de corcs. Com a instrument és força senzill, amb un sol teclat manual, i s'hauria d'ampliar per poder executar la major part del repertori organístic. Aquest és l'únic orgue de tubs que hi ha a l'Alt Maresme, la zona de la comarca que depèn del Bisbat de Girona, que també col·laborarà en l'aportació econòmica.

“L'orgue està en fase terminal; si no es restaura es perd com a peça important del patrimoni local i comarcal”, assenyala Xavier Dotras. La inversió mínima per restaurar-lo es calcula que és d'uns 80.000 euros, que es podria ampliar fins a 150.000 per disposar de més sonoritat.

El tret de la campanya va ser divendres, amb l'actuació musical de Gospel Viu Choir, per atreure els primers mecenes que poden fer aportacions apadrinant un tub de l'orgue i amb la recompensa que el seu nom quedarà recollit en una part del futur instrument.

LA XIFRA

80.000
euros costa la restauració de l'orgue, que podria pujar fins a 150.000 per fer-ne l'ampliació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia