Cultura atura les obres de l'hostal Empúries perquè falta fer un estudi arqueològic

L'Ajuntament de Serinyà condiciona un vial a l'entorn de les coves prehistòriques sense l'informe favorable preceptiu

En par­lar del tema de l'hos­tal Empúries, que no era a l'ordre del dia de la reunió de la comissió, el pri­mer que va fer Miquel Sit­jar va ser ento­nar una mena de mea culpa: «És un dèficit històric d'aquest depar­ta­ment, i vull fer una autocrítica molt severa en aquest sen­tit, el fet que Empúries no tin­gui deli­mi­tat i decla­rat un entorn de pro­tecció –que afec­ta­ria de ple els ter­renys on està situat l'hos­tal i els encon­torns–, de manera que no hi ha res il·legal en les obres. No és una zona pro­te­gida, hi ha una sentència que n'avala l'edi­fi­ca­bi­li­tat i s'hi poden fer obres gai­rebé sense dema­nar per­mi­sos.» Però tot i això, l'Ajun­ta­ment de l'Escala, per com n'és de pro­pera la zona al jaci­ment i, per tant, sen­si­ble que hi hagi res­tes, va fer pas­sar el pro­jecte per la comissió, que en va infor­mar favo­ra­ble­ment i a més, tot i no tenir fona­ments legals per fer-ho, va deter­mi­nar que s'havien de rea­lit­zar estu­dis arqueològics abans de començar les actu­a­ci­ons, que és el pro­ce­di­ment habi­tual amb els entorns decla­rats. L'Ajun­ta­ment va con­ce­dir, doncs, la llicència d'obres. L'ampli­ació de l'hos­tal Empúries pre­veu la cons­trucció de bun­ga­lous i d'una nova pis­cina, i els pro­mo­tors van fer un estudi arqueològic a la zona on s'havien de cons­truir els bun­ga­lous, però no a la zona on cons­trui­rien la pis­cina. Assa­ben­tat d'això, Sit­jar es va posar en con­tacte diven­dres dia 4 amb l'alcalde de l'Escala, Esta­nis Puig, i el va com­mi­nar a atu­rar la tota­li­tat de les obres, les dels bun­ga­lous i les de la pis­cina. El dilluns dia 7, l'arqueòloga ter­ri­to­rial, Susanna Man­zano, seguint ins­truc­ci­ons de Sit­jar, que s'havia com­promès a això amb l'alcalde, va fer una ins­pecció d'urgència i va deter­mi­nar que tot era cor­recte. Per rei­ni­ciar les obres, però, pri­mer caldrà que s'ela­bori un estudi arqueològic de la zona afec­tada i que sigui infor­mat per la pro­pera comissió de Patri­moni, el 15 de gener. Fins ales­ho­res, Sit­jar asse­gura que les obres res­ta­ran atu­ra­des. Tot i això, ahir mateix, un redac­tor d'aquest diari es va tras­lla­dar al l'hos­tal Empúries i va poder com­pro­var que les obres con­ti­nu­a­ven amb nor­ma­li­tat.

Sit­jar asse­gura que, per part de l'Ajun­ta­ment, les llicències «han estat ben dona­des». El fet que el jaci­ment no tin­gui un entorn de pro­tecció no per­met negar uns drets adqui­rits dels pro­pi­e­ta­ris de la finca sobre l'edi­fi­ca­bi­li­tat per­mesa. Si ara es fes un entorn de pro­tecció i s'alterés aquesta edi­fi­ca­bi­li­tat, la con­trovèrsia que es pro­vo­ca­ria seria sem­blant a la del xalet Tarrús de Girona. Tot i això, Sit­jar va anun­ciar que el depar­ta­ment farà pas­sos en la direcció de dotar d'un entorn de pro­tecció el jaci­ment d'Empúries. «Això –pun­tu­a­litza Sit­jar– no vol dir que en un entorn decla­rat no s'hi pugui fer res.» Altres aspec­tes a valo­rar d'aquesta obra, tot i que no cor­res­pon a Cul­tura de fer-ho, són si exis­tei­xen o no llicències medi­am­bi­en­tals, en cas que siguin necessàries; si les obres s'ajus­ten al pla espe­cial d'Empúries apro­vat el març del 1990 pel que fa a la tipo­lo­gia resi­den­cial, i si les obres superen l'àmbit estricte de la par­cel·la ade­quada per a aques­tes actu­a­ci­ons segons el pla espe­cial.

Filtracions a les coves de Serinyà

La pavimentació d'un vial a l'entorn de les coves prehistòriques de Serinyà va ser un dels altres temes que no eren a l'ordre del dia però que la comissió va tractar. Les coves van ser declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica, el gener de l'any passat, i aquesta declaració comporta unes servituds, com ara, si s'ha d'actuar a les mateixes coves o a l'entorn, presentar el projecte a la comissió. L'Ajuntament de Serinyà, el promotor, no va informar d'aquestes obres, que finalment han provocat filtracions d'aigua dins les coves, la qual cosa va motivar la denúncia a Cultura del Consell Comarcal del Pla de l'Estany. Sitjar va atribuir l'error de l'Ajuntament «a la manca d'automatismes administratius», perquè la declaració és recent. «El desconeixement del procediment, però, no eximeix del seu compliment», va dir, de manera que l'Ajuntament haurà de fer passar el projecte per la comissió. Sitjar explica que ha mantingut converses amb l'alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon, i que aquest «és conscient que ha comès una equivocació, admet un error en la percepció de la importància de l'actuació i assegura que no tornarà a passar». Ara caldrà avaluar com han afectat aquestes obres les coves prehistòriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.