la contra

Tot recordant Django Reinhardt

Considerat un dels pares del jazz europeu, la seva obra és l'eix vertebrador del Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, que va començar ahir

És tot un mite al seu país, Bèlgica, i entre la comu­ni­tat francòfona, fins al punt que tant el poble que el va veure néixer com la loca­li­tat fran­cesa on va morir, li dedi­quen anu­al­ment un fes­ti­val de música, a banda de tota la resta de fes­ti­vals que recor­den la seva figura arreu del món. Django Reind­hardt és, amb Jac­ques Brel, una de les dues grans ico­nes musi­cals de Bèlgica i un dels pares del jazz euro­peu. Enguany, a més, i coin­ci­dint amb el cen­te­nari del seu nai­xe­ment, és l'eix ver­te­bra­dor de la dis­se­tena edició del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal Dixi­e­land Tar­ra­gona, que tot just va començar ahir amb unes audi­ci­ons per a esco­lars, al Tea­tre Metro­pol, a càrrec de del grup català Fre­e­xie Land. Ofi­ci­al­ment, però, el cer­ta­men s'inau­gu­rarà avui, a les 6 de la tarda, al Tea­tre Metro­pol.

Qui hagi pas­sat aquests dies per la Bibli­o­teca Pública de Tar­ra­gona haurà pogut obser­var que ha estat presa pel record d'uns dels músics euro­peus més influ­ents del segle XX, tot i que la seva ombra només s'hagi pro­jec­tat prin­ci­pal­ment sobre un estil musi­cal tan difícil de fer arri­bar al públic com ho és el jazz. Nas­cut el 1910 a Liverc­hies, Bèlgica, Django Rein­hardt va ser un inno­va­dor, i no només perquè la mala sort d'un acci­dent el va obli­gar a replan­te­jar-se la seva relació amb la gui­tarra, l'ins­tru­ment que va con­ver­tir en un dels símbols del jazz manouche. Músic d'ori­gen romaní, Rein­hardt va saber com­bi­nar el bagatge musi­cal de la seva cul­tura amb el ritme desen­fre­nat del swing, va obrir defi­ni­ti­va­ment les por­tes al fet que ins­tru­ments rela­ti­va­ment ali­ens al món del jazz, com el violí, pogues­sin dir-hi la seva com a solis­tes, i va ser cri­dat ni més ni menys que per qui tallava el bacallà en aquells anys, Duke Elling­ton, perquè com­par­tis­sin esce­nari un cop aca­bada la Segona Guerra Mun­dial, després de sobre­viure a l'ocu­pació nazi i l'exter­mini d'indi­vi­dus de l'ètnia romaní gràcies a la pro­tecció que li va brin­dar un ofi­cial de la Luftwaffe.

Coin­ci­dint amb el cen­te­nari del seu nai­xe­ment, el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Dixi­e­land de Tar­ra­gona ret home­natge a un músic –i, per extensió, a un estil– que cons­ti­tu­eix per a molts la cara ama­ble d'aquesta música, un gènere en què la tècnica i els conei­xe­ments es com­bi­nen amb l'espe­rit lúdic del jazz i que suposa la pri­mera gran apor­tació euro­pea –encara que avui dia hi ha qui segueix con­vençut al país veí que ells van inven­tar el jazz– a una música emi­nent­ment nord-ame­ri­cana. Si, fins ara, Tar­ra­gona havia mirat més cap a Nova Orle­ans, enguany el fes­ti­val es ves­tirà dels ambi­ents euro­peus dels anys trenta i qua­ranta, de les reu­ni­ons al Hot Club de France.

Durant qua­tre dies, Tar­ra­gona esde­vindrà doncs la capi­tal del que molts ano­me­nen gipsy swing. Seran qua­tre dies de con­certs amb un deno­mi­na­dor comú, qua­tre jor­na­des per donar a conèixer una altra de les bran­ques que sur­ten d'aquest arbre ano­me­nat jazz tra­di­ci­o­nal. I res millor per cele­brar aquesta efemèrides que dei­xar la fi de festa de dis­sabte en mans de Biel Balles­ter, un músic d'aquí que va acon­se­guir cri­dar l'atenció de Woody Allen, el millor ambai­xa­dor que ha tin­gut el jazz manouche en els dar­rers anys, i l'Ori­gi­nal Jazz Orc­hes­tra, del Taller de Músics, uns vells cone­guts del fes­ti­val, que estre­na­ran al Tea­tre Metro­pol l'espec­ta­cle coproduït pel fes­ti­val Una visita a Django Rein­hardt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.