Créixer amb seny
El festival Ítaca va tancar diumenge amb El Cigala la seva setena edició, que ha aplegat 18.084 espectadors, cinc mil més que el 2018
Ítaca aplicarà a partir del 2020 un pla d’actuació per reduir al mínim l’impacte ambiental
El festival Ítaca, Cultura i Acció , que organitza Link Produccions en diferents localitats empordaneses, va tancar diumenge la seva setena edició amb el cantaor Diego el Cigala, que va omplir el recinte de la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell amb un concert en què va celebrar el 15è aniversari del seu monumental Lágrimas negras. Va ser una immillorable manera per tancar el setè Ítaca, que a més presenta un gran balanç artístic i de públic: durant prop de tres mesos, el festival ha aplegat un total de 18.084 espectadors, que han assistit a la trentena d’actuacions musicals i activitats culturals programades en una desena de localitats. Aquesta xifra representa un increment de 5.000 espectadors més que l’any passat. “I la xifra final hauria superat els 20.000 espectadors si no s’haguessin cancel·lat la nit de concerts a l’Escala i la pujada al castell del Montgrí, que es van suspendre a causa de la pluja”, afirmen els organitzadors en la nota final de balanç. I hi afegeixen: “Tant el nombre d’activitats culturals programades com la xifra d’assistents situen Ítaca entre els principals festivals d’estiu de la Costa Brava.”
En el mateix comunicat s’informa que “la majoria de concerts programats han penjat el cartell d’entrades exhaurides, amb el 94,02% d’ocupació”. Els concerts que van exhaurir les localitats han estat els d’Albert Pla a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí; Diego el Cigala a Calella de Palafrugell; Núria Graham al castell Gala Dalí de Púbol; Judit Neddermann i Guillem Roma a Gualta, i Marc Parrot a la ciutat ibèrica d’Ullastret. A més, més de 10.000 espectadors van omplir el recinte de la doble nit de concerts de Sant Joan a l’Estartit, i 5.000 persones més van seguir les actuacions des de la platja.
El festival, que en els darrers quatre anys ha triplicat les xifres d’assistència, vol créixer en el futur de manera sostenible. “No volem créixer en grans quantitats de públic. Sí que ens agradaria créixer en espais que ens permetin mantenir la filosofia de programar propostes culturals de qualitat en espais amb encant. I, en el cas dels concerts multitudinaris, treballarem per reduir l’impacte mediambiental”, ha explicat el seu director, Fran Arnau. A partir del 2020, Ítaca aplicarà un pla d’actuació per reduir al mínim possible el seu impacte ambiental.