Llibres

Adonem-nos-en

Les novetats editorials relacionades amb el feminisme, en format il·lustrat, assagístic i narratiu, augmenten cada any de cara a la celebració del 8 de març

M. Mercè Roca i Anna Grimal mostren a ‘Pioneres’ tot de dones que han obert camí
Lisa Taddeo va travessar els Estats Units per conèixer dones de zones i entorns diversos Mona Chollet analitza l’esclavatge de la indústria de la moda i del culte al cos perfecte

Des de la com­ba­ti­vi­tat al car­rer dels pri­mer dies de la dona, aquesta diada de consciència i visi­bi­li­tat de les dones ha evo­lu­ci­o­nat cap a una cele­bració en què la dona s’ha con­ver­tit en temàtica, amb tot el que té de bo i de dolent. En el camp del lli­bre, el Dia de la Dona ha esde­vin­gut una mena de Sant Jordi, que bé podria clas­si­fi­car-se de Santa Geor­gina per la gran quan­ti­tat de nove­tats d’obres que es publi­quen fetes per dones i de temàtica femi­nista o, si més no, feme­nina.

Hi ha, en un gènere a l’alça, lli­bres il·lus­trats com el de Bea Tormo: Eva Hace lo que qui­ere (Asti­berri), un recull de tires que van aparèixer a la revista digi­tal Orgu­llo y Satis­facción i que par­len amb toc cos­tu­mista actual de les rela­ci­ons de pare­lla, d’amis­tat i de feina d’una dona jove. També va de dones joves, però també d’àvies i de mit­jana edat i de tota mena de caràcters i cir­cumstàncies La tira de muje­res (Lumen), de Klam­burg & Sinde. L’obra intenta mos­trar com la situ­ació de la dona ha can­viat molt en els dar­rers anys, però molt menys del que a vega­des cre­uen els homes.

La il·lus­tra­dora Merit­xell Duran és l’autora del títol Depresión o vic­to­ria (Reser­voir Books), en què fa un exer­cici d’autoanàlisi de com va caure en una pro­funda depressió i com va acon­se­guir sor­tir-se’n.

Erika Bor­nay, espe­ci­a­lista en ico­no­gra­fia feme­nina, ana­litza a fons la repre­sen­tació de Lilith, la que ha estat con­si­de­rada pri­mera dona d’Adam en els tex­tos sagrats hebreus, en el lli­bre La femme fatale, Lilith y el demo­nio, amb imat­ges molt vari­a­des man­lle­va­des de la història de l’art, de gra­vats de lli­bres i d’anun­cis.

Maria Mercè Roca, amb les il·lus­tra­ci­ons d’Anna Gri­mal, ens pro­posa un recor­re­gut de dones que han obert camí a Pio­ne­res (Bar­ca­nova). Aquesta temàtica també la tro­bem a 100 pio­ne­res cata­la­nes (Viena), en què podem saber, per exem­ple, quina va ser la pri­mera dona cas­te­llera i quina va ser la pri­mera dona a pro­nun­ciar una con­ferència a l’Ate­neu Bar­ce­lonès.

Txell Fei­xes és cor­res­pon­sal de premsa a l’Ori­ent Mitjà. A Dones valen­tes (Ara Lli­bres) parla amb una quin­zena de dones que han pas­sat per la seva vida com a cor­res­pon­sal i que tenen històries que podrien ser l’argu­ment d’una pel·lícula. Parla de dones super­vi­vents que han llui­tat con­tra un sis­tema patri­ar­cal molt arre­lat, com és el d’aque­lla zona del món. El lli­bre ha estat la seva par­ti­cu­lar manera de visu­a­lit­zar-les.

A Las invi­si­bles. Por qué el Museo del Prado ignora a las muje­res (Capitán Swing), de Peio H. Riaño, s’ana­litza des del cas d’El Prado com els museus han plan­te­jat una mirada a l’art des d’un punt de vista mas­culí, no només pel fet que la majo­ria d’obres són sig­na­des per homes, sinó també per la inter­pre­tació que es fa de les obres en què apa­rei­xen dones.

L’actriu Cris­tina Gene­bat pre­senta un assaig molt exhaus­tiu per fer una inter­pre­tació del femi­nisme a Som iguals o no? (Rosa dels Vents). “Quan el meu embaràs em fa sen­tir que no som iguals. Quan penso que pot­ser cal un femi­nisme opti­mista, rao­nat i rao­na­ble. Un femi­nisme per totes, que sumi, que ens faci lliu­res... Perquè, si el futur és de les dones, sobre­tot ho serà de les dones empàtiques i solidàries. De les que no es can­sin mai de fer-se pre­gun­tes. De les que no dei­xin mai de bus­car res­pos­tes.”

L’Altra ha publi­cat Apunts per­so­nals, d’Emi­lie Pine (amb tra­ducció d’Ester Cap­de­vila), un recull d’assa­jos pode­ro­sos i bri­llants sobre què vol dir i què suposa ser una dona. Pine explora el seu pas­sat i les seves experiències per tren­car el silenci sobre temes tabú com la infer­ti­li­tat i l’avor­ta­ment, els desor­dres ali­men­ta­ris i la regla. L’autora també parla d’alco­ho­lisme, de femi­nisme i de violència sexual, dels lli­gams fami­li­ars i la con­vivència entre ger­ma­nes, de les pors... L’estil de Pine està a mig camí entre la dis­ser­tació acadèmica, la reflexió íntima i la con­versa de barra de bar, que dota el lli­bre d’una vita­li­tat i una força poc habi­tu­als.

Una nove­tat des­ta­cada i molt recent és Tres dones, de Lisa Tad­deo (en català a Més Lli­bres, amb tra­ducció de Ricard Vela, i en cas­tellà a Prin­ci­pal de los Libros, amb tra­ducció d’Aitana Vega). L’obra és un pro­fund retrat de no-ficció sobre el desig a través de la Lina, la Mag­gie i la Slo­ane. Un desig tal com no l’havíem lle­git mai. Ens encén i ens tur­menta. Ens con­trola els pen­sa­ments i ens pot des­tros­sar la vida. És el motor de l’existència, però no en par­lem gai­rebé mai. Durant vuit anys la peri­o­dista Lisa Tad­deo va tra­ves­sar els Estats Units amb cotxe per conèixer dones de zones i entorns diver­sos, i en va triar tres per mos­trar aquest uni­vers silen­ciat.

Laura Godó pre­senta La noia de les ove­lles piga­lla­des (Cos­setània), en què mos­tra la figura d’Anna Plana, una jove pas­tora entre un món d’homes que ha tren­cat tots els esque­mes a Lles­sui, un poble al mig de la vall d’Àssua palla­resa. Una nar­ració literària que es mou al ritme de la natura i que ens mos­tra la importància de creure en un mateix. Anna Plana és una pas­tora rebel, forta i deci­dida que madura enmig de ramats d’ove­lles i que troba, en aquest espai rural, la seva iden­ti­tat i allò que vol ser.

Un altre dels lli­bres reco­ma­na­bles és La igual­tat entre noies i nois no és cap broma, amb tex­tos de Stépha­nie Duval i San­dra Labou­ca­rie, il·lus­tra­ci­ons de Pas­cal Lemaître i Roger Zanni, publi­cat per Larousse. Està diri­git a un públic infan­til, però resulta engres­ca­dor per a totes les edats, sobre­tot per obrir debats de sobre­taula. Una efi­ci­ent com­bi­nació de text i il·lus­tra­ci­ons per res­pon­dre a una llarga llista de qüesti­ons seri­o­ses: per què elles cobren menys que ells?, per què hi ha països on elles no van a l’escola?, el color rosa és només per a les nenes?, els nens no tenen dret a plo­rar?... Tot, amb un for­mat gràfic molt atrac­tiu.

També té un gra­fisme interes­sant Peca­do­ras capi­ta­les (Ran­dom Còmics), amb edició i pròleg de Patri­cia Esca­lona. L’obra fa una revisió dels set pecats capi­tals amb una lec­tura femi­nista feta per pare­lles d’auto­res. El text va a càrrec d’auto­res popu­lars que fa molt que fomen­ten el femi­nisme, i les il·lus­tra­ci­ons són d’artis­tes no menys cone­gu­des ni com­ba­ti­ves. Avarícia: Mabel Lozano i Ana Galván; ira: Magda Ban­dera i Lyona; supèrbia: Carme Cha­parro i Malika Favre; luxúria: Nuria Labari i Paula Bonet; man­dra: Desireé Bela-Lob­bede i Sara Morante; enveja: Samanta Villar i Agus­tina Guer­rero; gola: Tania Lla­sera i María Hesse. Un bon equip.

Más guer­re­ras, menos prin­ce­sas (Martínez Roca edi­to­rial) també juga amb el for­mat coral. En aquest cas hi ha cinc relats de cinc you­tu­bers amb què volen mos­trar que l’empo­de­ra­ment femení dona resul­tats i expli­quen com s’han enfron­tat amb el món i han acon­se­guit can­viar-lo. Les cinc auto­res són Roen­la­red (1.260.000 subs­crip­tors al seu canal), Reah (1.130.000), Flis­flis­her (466.000), Yaiza Red­lights (380.000) i La Pelo (175.000).

Lunwerg pre­senta un àlbum il·lus­trat amb molta bellesa per totes ban­des, Muje­res, de Pau­lina Silva. És un poema il·lus­trat amb aqua­rel·les que narra la història d’una dona des de la infan­tesa fins a la vellesa. Una dona que vol ser totes les dones i que tra­vessa tot d’eta­pes de la vida amb con­tra­dic­ci­ons, desit­jos, desil·lusi­ons i espe­ran­ces. Un seguit de refle­xi­ons deli­ca­des.

A Belleza fatal (Edi­ci­o­nes B), la peri­o­dista i femi­nista Mona Cho­llet ana­litza les for­mes d’ali­e­nació feme­nina pro­ce­dents de la indústria de la moda i del culte al cos per­fecte. Per fer-ho, ha exa­mi­nat premsa feme­nina, publi­ci­tat, blogs, sèries de tele­visió, ha entre­vis­tat models, etcètera, per mos­trar i denun­ciar la lògica sexista que mana en el món de la moda i la bellesa.

Encara que­den mol­tes nove­tats per comen­tar, però aquesta tria ja és prou repre­sen­ta­tiva, i el millor és que cadas­cuna triï els títols que més interès li des­per­tin. I que tots, dones i homes, també ens des­per­tem i ens ado­nem que els temps estan can­vi­ant a millor, però que queda molta feina a fer i molts pre­ju­di­cis a ender­ro­car.

Ve de la plana ante­rior



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.