Patrimoni

El monestir de Sixena reobre al públic l’exposició de peces provinents del Museu de Lleida

Feia 10 mesos que estava tancat i el govern d’Aragó ha firmat un conveni amb l’entitat propietària per poder exhibir els béns

El monestir de Vilanova de Sixena reobre al públic aquest divendres l’exposició de peces d’art provinents del Museu de Lleida després del trasllat del 2017 arran de l’execució provisional de la sentència judicial que així ho determinava i que recentment ha ratificat el Tribunal Suprem.

L’equipament portava tancat des del març de l’any passat i ara pot reobrir gràcies al conveni que ha signat el govern d’Aragó amb l’entitat propietària del Monestir, l’Ordre de Malta. El Museu de Lleida ha demanat en reiterades ocasions a través de la justícia comprovar l’estat de conservació de les obres però no s’ha autoritzat mai.

Les visites es faran de divendres a diumenge i les zones expositives que estaran obertes al públic seran els antics dormitoris, on hi ha els béns, i la sala capitular. Segons el govern d’Aragó, el monestir de Vilanova de Sixena ha rebut més de 22.000 visites des de 2017 quan hi van arribar les obres provinents del Museu de Lleida.

El conveni amb l’Ordre de Malta, propietària del monestir, estableix el compromís de cedir al govern d’Aragó els espais on es mostren els béns lliurats, i també la sala capitular, en cas que la justícia permeti el trasllat de les pintures murals que hi ha al MNAC, a Barcelona. El document estableix que l’Ordre cedeix aquestes zones, de manera que el govern aragonès es fa càrrec del seu manteniment i la gestió museística.

Segons l’executiu aragonès, l’acord permet l’obertura al públic dels espais d’una forma totalment independent a les zones habitades per la comunitat religiosa que pogués residir actualment, ja que actualment no n’hi ha cap. El conveni es prorrogarà fins al 2025 i es podrà renovar si així s’acorda entre les dues parts abans del seu venciment.

El conseller de Cultura aragonès, Felipe Faci, ha visitat aquest dijous la capella de la Immaculada de Sixena després de ser restaurada amb una inversió de 255.000 euros. Es troba situada al costat de les zones visitables del monestir, que de moment continuaran sent els antics dormitoris, on s’exposen les 95 peces provinents del Museu de Lleida i també del MNAC, i la sala capitular.

Faci ha assegurat que la intenció del govern d’Aragó és continuar invertint en el monestir per tal d’augmentar les zones expositives i visitables. El govern d’Aragó assegura que s’han invertit més de 4 milions d’euros des de 2016 fins a l’actualitat i que d’aquests, 1.099.336 han estat destinats a la restauració i condicionament de la sala Capitular, als antics dormitoris, a mobiliari per a l’exposició a més a més de la millora dels sistemes elèctrics.

Des que les obres de Sixena van ser traslladades del Museu de Lleida al 2017 en ple 155 i amb l’entrada policial de la Guàrdia Civil acompanyant la comitiva judicial, els tècnics lleidatans han demanat en reiterades ocasions a la justícia poder comprovar l’estat de conservació a Sixena de les peces però no se’ls ha autoritzat cap vegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona