Altres

Terra cremada

El sector cultural suspèn les administracions en suport a polítiques, però hi veu brots verds el 2021

El cinema en llengua catalana (original o doblat) suposa només un 1,9% del públic

El sector cultural, avui, és terra cremada, segons l’informe del Consell Nacional de la cultura i de les Arts (Conca). El 2020, a conseqüència de la Covid, un 30% de les persones treballadores es van quedar sense feina o van haver d’adherir-se a un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). L’activitat presencial (teatres, cinemes i concerts) va experimentar una caiguda d’un 68% de l’activitat. El cinema produït a Catalunya, tot i ser l’any amb menys llargmetratges, ha acaparat un 10% de quota de pantalla, quatre cops més que el 2019. Però el cinema en català (original, doblat o subtitulat) ha caigut fins a un residual 1,9%. Per la presidenta del Conca, Vinyet Panyella, la Covid ha “plogut sobre mullat”: la cultura encara no s’havia recuperat de la crisi econòmica del 2008 i ha tingut un altre daltabaix. El sector cultural ha suspès les polítiques de les administracions amb un 1,8 sobre 5 punts. Però, en canvi, tothom confia en el compromís d’un increment pressupostari en els pròxims 4 anys. Segons les dades de l’informe (que es presenta avui oficialment) la despesa de les administracions catalanes en cultura és de 1.054 milions d’euros, 136 euros per habitant, 5 euros més que el 2019. Concretament, el compromís del nou govern és que la Generalitat passi d’aportar 39 euros per habitant a uns 70, el 2024.

Davant el desolador panorama cultural, els únics sectors que s’han reforçat durant la pandèmia han estat el mercat dels videojocs (la facturació ha augmentat un 10%, fins als 473 milions d’euros) i la indústria discogràfica, que, tot i la davallada de còpies físiques (11,5% respecte a dades del 2019), la facturació digital ha fet que la balança sigui positiva en un 20,6% respecte a l’any anterior.

Feta la diagnosi (parcial, perquè no hi ha totes les dades disponibles, com denuncia el mateix Conca), sí que es recomana a la conselleria de Cultura una intervenció d’urgència per protegir l’estructura cultural actual, un pla d’estímul de la demanda i normes clares davant les reaccions de la Covid. També s’aspira a fer que hi hagi una planificació estratègica, que no depengui de la varietat de colors polítics en els càrrecs de poder. Se celebra que hagi arrencat la demanda del cens d’artistes, que ajudarà a aclarir quantes persones en depenen directament o indirectament i que ha de servir per donar eines directes a les seves necessitats. El Conca també demana que hi hagi un acord estratègic per la cultura de les diferents administracions i que s’aclareixi què correspon a cadascú, “perquè ningú quedi abandonat”, segons comentava Jordi Font, secretari del Conca. La confiança és que el 2021 hi hagi una recuperació de les activitats culturals, amb l’actual desconfinament. Per ara, només un 60% de les organitzacions culturals han recuperat parcialment l’activitat.

LA XIFRA

952.293
préstecs digitalitzats el 2020 per les biblioteques, el triple que el 2019. En canvi, es van perdre 232.500 usuaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona