Llibres

Mor l’escriptora Renada-Laura Portet

La poeta i novel·lista Renada-Laura Portet, una de les veus més destacades de la literatura rossellonesa, va morir als 94 anys, segons va informar ahir la Institució de les Lletres Catalanes. Nascuda a Sant Pau de Fenollet el 1927, va escriure una extensa obra poètica i narrativa, entre la qual destaquen Castell negre, recull de narracions premiat amb el Víctor Català del 1981 i traduït al francès i l’alemany; L’escletxa, finalista del premi Sant Jordi el 1983; El metro de Barcelona, finalista del premi La Piga del 1988; el recull de narracions Lettera amorosa (1990) i la novel·la Rigau & Rigaud. Un pintor a la cort de la rosa gratacul, finalista del premi Josep Pla l’any 2002.

En el terreny de la poesia, va publicar Jocs de convit, amb pròleg i traducció bilingüe de Kathleen McNerney, de la West Vírginia University; Una ombra anomenada oblit (1992), El cant de la Sibil·la (1994) i N’hom (2017), amb un pròleg de Pere Verdaguer. També va escriure, l’obra teatral Guillem de Cabestany o el convidat imprevist (1995), representada al palau dels Reis de Mallorca (Perpinyà, 1995), així com tres assaigs de temàtica trobadoresca: La llegenda del cor menjat (1994), La viole et l’or (1996) i Les Trobairitz (1996). El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El president Carles Puigdemont la va definir ahir, en una piulada, com una “salvadora incansable i insubornable dels mots de la nostra llengua”, mentre l’expresident Torra ha assenyalat que era “una de les veus literàries més importants de Catalunya Nord”. La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va destacar que “ha viscut una vida plena i ho ha fet amb llibertat i dedicació vers la seva llengua i el seu país”.Des d’Omnium Cultura van lamentar la mort de l’escriptora i la van definir com un “referent de les lletres catalanes a la Catalunya Nord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona