Còmic

Un comtat als EUA censura un còmic sobre l’Holocaust per incloure nus

La decisió s’ha adoptat la vigília del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

La novel·la gràfica ‘Maus’, d’Art Spiegelman, va guanyar el premi Pulitzer el 1992 i durant dècades ha estat utilitzada com a material didàctic

Un comtat de Tennessee, a l’interior dels Estats Units, ha censurat una coneguda novel·la gràfica sobre l’Holocaust amb arguments com que es mostra cossos nus i s’utilitzaven blasfèmies com “God Damn” (maledicció) que recullen el nom de Déu.

Diversos mitjans recullen aquest dijous aquesta votació, que va tenir lloc ahir i que ha estat notícia perquè es va produir la vigília del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra avui a tot el món coincidint amb el 77é alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau (Polònia).

El còmic Maus, obra pel dibuixant Art Spiegelman, va ser publicat durant una dècada i el 1992 va guanyar el premi Pulitzer. La seva popularitat va ser tal que va ser adoptada com a material didàctic per moltes escoles al país com a eina escolar per a mostrar de manera accessible els horrors de l’Holocaust.

Spiegelman, que va construir Maus en una llarga sèrie durant tretze anys, va optar per explicar la història amb gats (els nazis) i ratolins (els jueus), per  fer més suportable la tragèdia, sent ell mateix fill d’una parella supervivent del camp de concentració d’Auschwitz. Així, els nus censurats a Tennessee no són d’humans, sinó de ratolins.

Però, malgrat el valor didàctic del llibre, la direcció escolar del Comtat de MacMinn, a Tennesse, ha votat per unanimitat la seva supressió de les biblioteques escolars de l’Estat i l’eliminació del còmic dels programes escolars.

El Museu dels EUA de l’Holocaust s’ha fet ressò de la prohibició i ha recordat que Maus “ha jugat un paper essencial per educar sobre l’Holocaust”. A més, subratlla que ha ajudat a “inspirar els estudiants a pensar críticament sobre el passat i les seves pròpies responsabilitats”.

L’artista ha parlar amb la cadena CNBC i ha posat en dubte que les veritables raons siguin les que esgrimeix el comtat. Spiegelman atribueix la decisió “orwel·liana” més aviat al desassossec que creen els seus dibuixos sobre aquella tragèdia. Ha reconegut haver-se quedat “perplex i amb la boca oberta” en conèixer els fets.

Els mitjans que recullen avui aquesta història recorden que la censura de llibres i material escolar per arguments polítics o religiosos és cada vegada més freqüent amb l’argument que tenen efectes pertorbadors en els estudiants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona