cultura

tarragona

desè aniversari de la declaració de patrimoni mundial de tàrraco per la unesco

El model de l'Acròpoli i el Machu Picchu, a Tarragona

Tarragona aplegarà experts en la divulgació de monuments de gran ressò mundial

Hi haurà més d'una trentena d'actes que serviran per divulgar el conjunt patrimonial de Tàrraco

Tarragona celebrarà la primera dècada de la declaració del conjunt monumental de Tàrraco com a patrimoni mundial de la Unesco amb més d'una trentena d'actes de caràcter familiar, acadèmic i lúdic, amb l'objectiu d'ampliar-ne la divulgació amb la presència d'estudiosos i d'especialistes. Tot i que, de manera oficial, la celebració arrencarà el proper 8 d'octubre amb un acte de protocol, a l'ajuntament, a partir del 14 de setembre ja es podrà visitar l'exposició Trece joyas de España, al Tinglado número 1 del moll de Costa. Les celebracions s'acabaran el 3 de desembre, amb unes jornades internacionals.

Des del punt de vista acadèmic, un dels actes amb més rellevància tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de desembre, amb unes jornades internacionals obertes al públic. Sota la coordinació del Museu d'Història de Tarragona, la URV i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, arquitectes, arqueòlegs, historiadors de l'art, museòlegs, catedràtics i tècnics municipals de ciutats declarades també patrimoni mundial per la Unesco explicaran quin és el seu model de funcionament per explotar i divulgar monuments que, com a Tarragona, transcendeixen la mateixa ciutat. Es parlarà del temple d'August, de l'Acròpoli d'Atenes, de l'Ara Pacis i els fòrums imperials de Roma, el gran Temple Major de la ciutat de Mèxic o del doble conjunt de la ciutat de Cuzco i el Machu Picchu, al Perú, entre d'altres.

La tinent d'alcalde de Patrimoni de Tarragona, Rosa Rossell, va subratllar que amb aquestes jornades, que porten el nom d'Exemplum, “s'aprendrà d'altres ciutats del món que també viuen molt del sector turístic”. A més, va afegir: “Hem pensat que hi hagi actes per a tota la ciutadania perquè combinarem divulgació i entreteniment”. Per la seva banda, el catedràtic d'arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, va destacar: “No hi ha res millor per tal de donar importància a aquests deu anys que comparar-nos amb exemples de primer ordre, i així, modestament, també explicarem tota la feina que hem fet a Tarragona durant aquests anys”.

A l'amfiteatre, no

Amb motiu del desè aniversari de la declaració, hi haurà actes en molts dels monuments de la Tàrraco romana, com ara les muralles, els fòrums, el circ i altres recintes sacres. A l'amfiteatre, però, no s'hi celebrarà cap acte multitudinari a causa de les obres dins de la fossa, que és previst que s'iniciïn en breu. També està prevista una ruta per l'ager tarraconensis, és a dir, Constantí, Roda de Berà, Altafulla, la pedrera del Mèdol i la Torre dels Escipions. Un altre dels actes destacats és la presentació del llibre Genius Loci. La Tarragona revelada, que recull instantànies de diferents autors de primer nivell, i que serà a càrrec de l'actor Gabino Diego, un amant declarat de tot el patrimoni romà de Tarragona. L'acte que servirà per donar el tret de sortida als actes serà un concert del grup Els Pets, a la plaça de la Font, el dia 8 d'octubre.

LA DATA

8.10.10
Aquest dia
tindrà lloc l'acte inaugural de l'inici de les celebracions. A continuació, un concert d'Els Pets a la plaça de la Font.

El pressupost serà d'uns 140.000 euros

Els més de trenta actes suposaran una despesa aproximada de 140.000 euros, finançats a parts iguals per l'Ajuntament i per empreses privades i la resta d'administracions (Generalitat i Ministeri de Cultura). Segons va explicar la regidora de Patrimoni, “encara s'està lligant algun patrocini més”, amb referència a les subvencions que han de donar empreses com ara Repsol i Abertis; aquesta última, propietària de la pedrera del Mèdol. Un altre dels actes destacats serà l'actuació de la Capella Reial de Catalunya al Palau de Fires. “S'intenta aconseguir que les entrades siguin gratuïtes però encara hem d'acabar de perfilar alguns patrocinis. En cas que s'hagués de fer pagar un preu, seria molt popular”, va recordar Rossell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS EN VIU

El TNC aposta la Sala Gran amb el musical ‘Ànima’ amb 24 intèrprets

BARCELONA
Cultura

Més de 5.500 fòssils de la col·lecció d’un metge del Pallars al museu de la Conca de Dellà

Isona

El Teatre Municipal acomiada la temporada

GIRONA

La Fira Argillà d’Argentona sorprèn amb el cartell de Mariscal

Argentona
música

La Fireluche publica un disc gravat en directe a La Planeta fa 20 anys

girona
art

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes diposita obres d’art al MNAC

barcelona
Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona