Cultura

'El Jueves' fa 30 anys

El director de la revista parla de la seva evolució

El Jueves, l'única revista d'humor gràfic sobre l'actualitat que s'edita a l'Estat, compleix aquest diumenge el seu 30è aniversari amb les seves senyes d'identitat al capdavant: sàtira i humor sobre la política i la societat sense tabús.

El director de la publicació, Albert Monteys, de 36 anys, revela que el secret de la longevitat de la publicació és "treballar número a número perquè cada setmana sigui més divertida", encara que indica que allò que els ha distingit d'altres revistes similars és que "aquí es treballa el triple perquè la revista surti bé".

Malgrat que el primer número va aparèixer el 1977, en plena transició política, Monteys considera que la realitat social i l'ambient polític han canviat "menys del que pensàvem", encara que no ha passat el mateix amb l'humor i la llibertat d'expressió.

"Quan El Jueves va començar no podies riure de gairebé res: fer un acudit sobre l'església o l'exèrcit era molt fort, i parlar de sexe denotava una actitud liberal. Ara es pot parlar de qualsevol cosa, és més fàcil dir el que vols, mentre que abans era més fàcil dir coses importants", conclou el director.

Per les pàgines d'El Jueves han desfilat personatges com Los Ilegales, Tato, Clara, Martínez El Facha -l'únic que també compleix trenta anys-, el Professor Cojonciano o Maki Navaja i han col·laborat o segueixen col·laborant, dibuixants com José Luis Martín, Kim, Oscar Nebreda, Ventura i Nieto o el propi director Albert Monteys. Entre les seves firmes també hi ha dibuixants del diari AVUI com Fer o Vizcarra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.