Cultura

Banyoles encarrega un full de ruta per als usos i intervencions al monestir

L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), dirigit per Joaquim Nadal, rep l’encàrrec de fer un pla director del recinte, origen de la ciutat

L’Ajuntament de Banyoles preveu disposar a finals d’any d’un pla director del monestir de Sant Esteve, un document que –segons indiquen al consistori– ha de permetre tenir-ne una visió de conjunt, tant de l’edifici com dels objectes que hi ha al seu interior, i també marcar les línies de les futures intervencions i usos del recinte, considerat el lloc fundacional de la ciutat. El pla s’ha encarregat a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i està coordinat pel seu director, el catedràtic emèrit d’història contemporània de la UdG Joaquim Nadal. L’equip el completaran Joan Bosch, Gemma Domènech, Saida Palou, Rosa Maria Gil i Marc Riera (banyolí president de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya). “El monestir de Sant Esteve és l’espai més important del patrimoni banyolí –afirma el regidor de Cultura, Miquel Cuenca–, el que conté les seves obres d’art més importants i, per tant, també és l’assignatura pendent més evident que tenim en aquest àmbit, però abans de prendre decisions sobre els seus usos ens calia fer l’estudi i la reflexió necessaris sobre quines són les millors opcions. La primera pedra del futur del monestir ha de ser, doncs, aquest pla director.”

El monestir de Sant Esteve és propietat del Bisbat de Girona, però el 2015 es va signar un conveni de cessió a l’Ajuntament dels espais més rellevants per 25 anys. Entre el patrimoni que hi ha al monestir –originari del segle IX– destaquen la cèlebre arqueta de Sant Martirià i el retaule de Santa Maria de l’Escala.

LA FRASE

La primera pedra del futur del monestir ha de ser aquest pla director
Miquel Cuenca
REGIDOR DE CULTURA DE BANYOLES
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.