Cultura

Troben un gravat en pedra i una punta de llança de 13.000 anys a Vimbodí

Arqueologia

Les excavacions realitzades al Molí del Salt, a Vimbodí, han posat al descobert una roca d'esquist amb el gravat d'un animal, que podria ser un cavall i que té uns 13.000 anys d'antiguitat, així com una punta de llança feta amb os del mateix període.

Aquestes peces són les troballes més significatives de la campanya d'aquest any al Molí del Salt, realitzada per un equip de l'Institut Català de Paleoecologia Humana (IPHES), que va finalitzar la setmana passada, segons que ha explicat avui el director de l'excavació, Manuel Vaquero..

També s'han trobat dues pedres planes més d'esquist en les quals "a primera vista sembla que s'observin unes línies que podrien correspondre a les traces d'algun altre gravat", si bé "estan molt brutes i fins que no tinguem més avançada la neteja no ho podrem mirar bé", ha assenyalat Vaquero.

De moment, amb la plaqueta del cavall, el Molí del Salt "es consolida com el jaciment amb la col·lecció més nombrosa de peces d'art mobli, amb un total de deu".

A més del gravat, la campanya d'aquest any ha posat al descobert una punta de llança feta amb os que utilitzarien els avantpassats per caçar els homínids que van viure al Molí del Salt fa uns 13.000 anys, en el Paleolític superior.

"Aquesta fita també és molt important, perquè restes d'estructura òssia són molt difícils de trobar", ha assegurat Vaquero.

Des de 1999
El jaciment del Molí del Salt està situat al municipi de Vimbodí, i les intervencions arqueològiques es van iniciar l'any 1999 amb l'excavació d'un sondeig de tres metres quadrats per conèixer l'estratigrafia del jaciment.

L'excavació en extensió, que va començar l'any 2001 i continua en l'actualitat, ha permès documentar una seqüència amb tres conjunts arqueoestratigràfics principals, que van del 8.000 a.C al 13.000 a.C.

L'objectiu de la intervenció és conèixer la seqüència de canvi cultural que va caracteritzar les comunitats de caçadors-recol·lectors durant el fi del Pleistocè i els inicis de l'Holocè al sud de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà