Arts escèniques

Crítica

teatre

La campanada

Darrere de la broma de les frases maleïdes hi ha més d’una campanada, real i metafòrica. El duet Galceran/Belbel aspira a repetir l’èxit d’El crèdit i, sobretot, d’El mètode Grönholm amb aquesta nova comèdia. Les quatre alpinistes confien a superar-se a si mateixes i a batre un rècord tan insòlit com innecessari. En l’espera de fer l’atac final per la via iugoslava del Fitzroy (una muntanya entre Argentina i Xile) retrunyen unes altres campanades, ideals per a la comèdia, patètiques per a algunes d’aquestes esportistes. de casc, cordada i piolet.

Ha inventat Galceran el teatre d’aventures? Doncs no. Perquè en el quadre hi ha una conversa tensa però mai perillen les seves vides. Fan prou a superar la frase maleïda, el joc que substitueix la prova dels barrets de Grönholm o el joc de les cadires en un aniversari infantil. L’obra modela una conversa d’intimitats (amb girs d’una escandalosa comicitat) en un lloc insospitat: a un relleix del Fitzroy (a 3.000 metres d’altitud): les anècdotes passen a ser un relat que posa en risc l’expedició. En l’alpinisme es confia a mort amb la companya que fixa la cordada; es passa de pantalla: es poden obviar les males jugades que s’hagin pogut fer en la vida quotidiana.

L’autor de fenòmens com Paraules encadenades, Carnaval, i Dakota gaudeix trobant escletxes a la veritat i fent que personatges ben grisos tinguin el seu moment d’heroïcitat i de misèria. Però lluny de ridiculitzar ningú, els humanitza. La comèdia és un gènere maleït perquè demana energia ben administrada. Belbel aconsegueix aquest equilibri entre quatre monstres a l’escena: Míriam Iscla, la cap de l’expedició que controla la informació privilegiada per la seva mirada de psicòloga de best-sellers d’autoajuda; Sílvia Bel, la xerraire i extrovertida que no sospita quines veritats li revelarà aquella aturada; Sara Espígul, molt més callada, que lluita entre el repte, l’amistat i la vida, i la descoberta de Natalia Sánchez (debuta actuant en català), l’element distorsionador indispensable que sap jugar-hi com si ho fes sense voler. La campanada ressona al Borràs.

Fitzroy
Autoria: Jordi Galceran
Direcció: Sergi Belbel
Intèrprets: Míriam Iscla, Sílvia Bel, Sara Espígul, Natalia Sánchez
8 de febrer (fins el 23 d’abril) al Teatre borràs. Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats