Art

Els quatre evangelistes de Sert tornen a la catedral de Vic

Els murals de gran format salvats de la crema del temple el 1936, s’han restaurat i instal·lat al deambulatori

Forma part del projecte per crear una centre d’interpretació de l’artista

La Catedral de Sant Pere de Vic torna a exhibir 86 anys després els quatre evangelistes del reconegut muralista Josep Maria Sert (1874-1945), quatre peces de gran format que va pintar el 1926 i que es van poder salvar de l’incendi del temple el 1936 en l’inici de la Guerra Civil quan estaven ubicades a l’antic presbiteri. Ara s’han ubicat al deambulatori del temple després d’un laboriós procés de restauració que ha supervisat el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) cedint-les perquè puguin ocupar el seu espai originari.

Aquestes quatre grans peces representen els quatre evangelistes i els animals i elements que els simbolitzen: Marc amb el lleó, Lluc amb el brau, Joan amb l’àliga i Mateu amb l’àngel. Van ser adquirides després de la guerra per l’Ajuntament de Barcelona que les va exhibir en el seu Museu d’Art Modern, un fons que s’incorporaria posteriorment al catàleg del MNAC. Al seu torn aquest als anys 80 les va cedir al consistori de Vic perquè s’exhibissin a la Capella Fonda de l’Església de la Pietat, on van exhibir-se fa uns anys abans de convertir-se en l’actual Vicpuntzero. Les teles, que tenen entre quatre i sis metres i pesen mitja tona cadascuna, també es van poder veure el 2021 a la nau central de l’església amb motiu de l’exposició temporal Sert en flames.

Les obres acompanyen l’antic retaule gòtic de la catedral de Pere Oller en el remodelat espai del deambulatori i el delegat episcopal de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, Dani Font, ha explicat a l’ACN que instal·lar les teles sobre uns suports metàl·lics era important per no donar la idea, si es posaven sobre la paret, que Sert els havia fet pensant en aquell espai. “Era una manera de mostrar que aquestes pintures no anaven aquí”, ha dit.

L’actuació ha costat 287.000 euros i ha estat cofinançada entre el Bisbat de Vic i el departament de Cultura de la Generalitat –a través dels fons europeus– i l’ajuntament de Vic. Aquesta és la primera gran actuació d’un projecte més ambiciós que costarà 1,8 milions per reivindicar la figura i l’obra de Sert a la catedral de Vic i que passa per la creació d’un centre d’interpretació. Entre d’altres, s’està restaurant tota la decoració mural de la nau central,el sostre del temple i impulsant un espai divulgatiu multimèdia entorn de Sert a l’antiga sagristia dels Canonges, que hauria de veure la llum a finals d’aquest 2023. La resta d’actuacions, la previsió és enllestir-les el 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona