Administracions

Castell tindrà un gran centre d’interpretació

La Generalitat cedeix a l’Ajuntament de Palamós l’ús de l’antic estudi del pintor Josep Maria Sert i també els annexos –com ara les barraques dels pescadors– per donar a conèixer l’espai natural

L’estudi que havia tingut el pintor Josep Maria Sert a la platja de Castell serà finalment un centre d’interpretació del pla especial Natural Castell-Cap Roig, després de la cessió que fa d’aquesta finca la Generalitat a l’Ajuntament de Palamós. Les dues administracions ja fa anys que treballen conjuntament a Castell. El 1999 es va signar el primer acord de col·laboració, després d’iniciar-se el procés d’adquisició pública de la finca Paratge i Pla de Castell. Això va permetre consolidar la protecció d’aquest espai natural singular del litoral. L’acord per dur a terme aquesta cessió és va oficialitzar ahir en un acte protocol·lari a la platja de Castell. L’acord preveu la cessió d’una superfície total de 610 m², amb tres àmbits diferenciats: l’estudi Josep Maria Sert (286 m²); les barraques de pescadors i la casa del guarda (141 m²), i els patis (174 m²). A més, trobem en l’entorn immediat unes quantes construccions petites, com ara les cavallerisses (17 m²) i la caseta de pou (6 m²).

Una cessió esperada

La cessió no ha estat cap sorpresa per a l’equip de govern, d’ERC. L’alcalde, Lluís Puig, ja va explicar en aquestes planes que l’acord per fer el centre d’interpretació era ja molt proper. El conveni amb la Generalitat ja ha anat donant els seus fruits per començar a anticipar aquest acord, amb les obres de consolidació i millora que van permetre reforçar l’estructura i la coberta de l’edifici, millorar-ne els tancaments i, també, reforçar un talús que l’amenaçava. A més, la gestió de l’aparcament, segons explica Puig, amb capacitat per a uns 600 vehicles, ja permetia anticipar una pròxima entesa amb la Generalitat, a la pràctica la propietària de tot l’espai. Les bases ja hi eren. Només faltava la signatura.

Interpretar Castell

El futur centre, doncs, es farà a l’antic estudi de Sert, que fins fa poc era on vivia l’agent rural que s’encarregava del manteniment, que està situat a l’extrem nord de la platja de Castell i és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’alcalde destaca la importància de tenir un espai “on mostrar l’important llegat mediambiental de la zona i, molt especialment, del cultural”; a banda de l’estudi de Josep Maria Sert, hi ha la barraca que el pintor va fer construir per a Dalí i el poblat ibèric: “En el seu conjunt, lligat amb l’adequació del camí de ronda des de Port Marina fins a Castell, hem generat un espai únic a la Costa Brava”, afirma Puig. A més de tot això, s’ha de remarcar el conveni que es va signar el 2020 entre el Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya i l’Ajuntament. Aquest ha estat un important pas per al projecte de la museïtzació del jaciment iber i del seu entorn, cosa que encara dona un valor afegit a tot el projecte que s’hi desplegarà. A més, Puig defensa que el projecte d’integració paisatgística i ordenació de l’ús públic de Castell ha estat una peça clau per evitar, segons l’alcalde, que aquest espai “mori d’èxit”.

LES FRASES

Hem de destacar la bona entesa amb la Generalitat, que ens ha permès arribar a aquest acord per fer aquest centre
Lligat amb l’adequació del camí de ronda des de Port Marina fins a Castell, hem generat un espai únic a la Costa Brava
El centre d’interpretació ens permetrà poder explicar la importància de Castell
Lluís Puig
alcalde de palamòs

De Coco Chanel a Marlene Dietrich o Luchino Visconti

El pintor Josep Maria Sert va comprar el 1929 un seguit de propietats al llavors encara municipi de Sant Joan de Palamós, entre les quals destaca el Mas d’en Cama, al paratge de Castell, que va rebatejar com a Mas Juny. Sert estava casat en segones núpcies amb la princesa Roussadna Mdivani i Mas Juny va ser el regal de casament que el pintor va fer-li. La restauració del mas va anar a càrrec del seu nebot, l’arquitecte Josep Lluís Sert, conservant l’estructura de mas i torre original del segle XVI. En aquest procés també va realitzar la millora i adequació de les barraques de la platja de Castell, a peu del poblat iber, per instal·lar-hi el seu estudi, i que ara es planteja convertir en el centre d’interpretació. L’estudi va ser lloc de trobada de personatges com ara Coco Chanel, Marlene Dietrich, Francesc Macià i Luchino Visconti, entre d’altres. L’estudi està situat, doncs, dins la finca Paratge i Pla de Castell, de 85 ha. Aquesta és titularitat de la Generalitat de Catalunya i està gestionada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona