Cultura

Tresserras es nega a lliurar les peces d’art de la Franja

Cultura troba indispensable un acord polític per compartir les obres

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va ser contundent: “Mentre sigui conseller no sortirà cap peça del Museu de Lleida si no hi ha un acord polític”. Tresserras posava així la base per resoldre el conflicte entre els bisbats de Lleida i Barbastre-Montsó per 113 peces d’art. O hi ha un pacte polític per compartir les obres o no se solucionarà un litigi que fa deu anys que corre per despatxos del Vaticà, les diòcesis implicades i els governs autonòmics afectats.

El conseller va especificar que aquest acord, que ja es negocia, té els límits del reconeixement de la legitimitat de la constitució de la col·lecció, la legalitat de la mateixa per la llei de patrimoni de Catalunya i la seva unitat de gestió. Per tant, Joan Manuel Tresserras va apuntalar encara més la seva posició afirmant que “les resolucions del Vaticà no m’obliguen a res”.

El conseller va presidir ahir un plenari del Consorci del Museu de Lleida, convocat després que el Tribunal de la Rota desestimés el recurs del bisbat de Lleida perquè analitzés la documentació que acredita que les obres són propietat de la diòcesi lleidatana. Tresserras va afirmar que l’estranya aquest rebuig i va reiterar que el bisbat de Lleida i el consorci estan “carregats de raó” sobre la manera com es va formar la col·lecció des del 1893. “Posar-ho en dubte és com qüestionar tots els museus del món”, va dir. Fins que no rebin l’argumentari de la Rota no es decidirà si es torna a recórrer i va insistir a descartar, per ara, la via civil. El bisbe Xavier Salinas no va pronunciar-se.

Unes 50 persones de 14 entitats de Lleida van rebre les autoritats i el conseller, al qual van lliurar un manifest demanant mantenir la unitat de la col·lecció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona