Cultura

El bisbat vol evitar els jutjats en el cas de l’art

Patrimoni

L’administrador apostòlic de Lleida i bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, ha requerit a l’Associació d’Amics del Museu de Lleida perquè retiri la demanda civil presentada als jutjats per determinar la propietat de les 83 peces en litigi amb la diòcesi de Barbastre-Montsó.

Salinas, mitjançant un burofax en castellà i procedent de Saragossa, argumenta l’exigència en el fet que “el bisbat de Lleida no ha autoritzat ni autoritza aquesta associació ni cap altra entitat a actuar en el seu nom” i afegeix que, per tant, no tenen permís per iniciar accions legals, i que el dret canònic no ho permet. Per tot plegat, el fax acaba dient a l’associació lleidatana que “queden advertits a tots els efectes legals”.

La resposta dels Amics del Museu no es va fer esperar i ahir mateix van respondre que Salinas no té cap potestat sobre una entitat civil i, per tant, que no li faran cas. Aquests col·lectiu sosté que la dura missiva del bisbe és deguda a les pressions que rep per lliurar les obres d’art a l’Aragó, a la “incomoditat” que va reconèixer que pateix per aquest litigi, i al revés que li pot suposar que un tribunal civil, que preval sobre els de Roma, reconegui que Lleida ha mantingut durant més d’un segle aquestes peces de forma pacífica, és a dir, que són del bisbat de Lleida per usucapió. Al marge que, com va reiterar el conseller Tresserras dijous, Lleida disposa dels títols de propietat de totes les peces en litigi, una documentació que el Vaticà no ha volgut analitzar mai. Així, el govern no preveu el trasllat de les peces.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona