Música

Música

Una dotzena de propostes de música en viu als parcs i barris de Girona, a la setena edició de Notes al Parc

Del 8 de juliol al 23 d’agost, el programa esdevé un altaveu de la creació musical de les comarques gironines, amb artistes d’estils diversos com Manel Fortià Trio, Girona Jazz Project Big Band, Mar de Sang, Sara Terraza, Duo Enxebre o Carola Ortiz, entre d’altres

La setena edició del cicle de concerts Notes al Parc , que tindrà lloc del 8 de juliol al 23 d’agost, omplirà de música la ciutat de Girona amb una dotzena de propostes, tant de música clàssica com moderna. Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Girona, a través de La Marfà – Centre de Creació Musical, i l’Auditori de Girona que vol fomentar la cultura de proximitat i apropar nous públics a la música, amb una oferta de concerts àmplia, diversa i de qualitat. Alhora, l’activitat també vol reforçar la difusió i el suport als creadors i creadores locals i les formacions musicals del territori.

Com ja és habitual, el cicle aposta pel format d’entrada lliure i sense reserva prèvia, en una proposta musical que s’escampa a diferents barris de la ciutat. En concret, els concerts tindran lloc a l’ermita del Calvari, al Centre Cívic Onyar, als jardins de les Pedreres, a Can Gibert del Pla, a la plaça de les Botxes de la Devesa i a la terrassa exterior i a la Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona. En definitiva, es tracta d’una programació en diferents indrets de la ciutat, d’acord amb els objectius fundacionals del cicle: portar la música a l’estiu en escenaris exteriors del municipi, descentralitzant així l’oferta musical; apostar per propostes artístiques de proximitat, professionals i de qualitat, i oferir diversitat de gèneres, amb músiques d’estils diferents, acostant-los a tots els públics, fins i tot els que no estan habituats a aquests tipus d’actuacions.

Pràcticament la totalitat d’artistes de músiques modernes que participen en aquesta edició de Notes al Parc formen part de projectes vinculats als diferents programes de suport de La Marfà – Centre de Creació Musical, ja sigui mitjançant les coproduccions participades, les residències internacionals de creació o l’orquestra resident. El cicle esdevé, així, un aparador del treball de creació fet i representa un retorn a la ciutat en forma de concert pel suport rebut.

En concret, es podrà veure l’actuació del contrabaixista Manel Fortià Trio (12 de juliol, Centre Cívic Onyar), que presentarà Libérica, una aproximació a la música tradicional catalana des d’un nou prisma fresc i regenerador, amb influències del jazz i del flamenc. També es podrà descobrir la proposta Estop (19 de juliol, plaça d’Isabel Vilà i Pujol), l’espectacle de teatre musical de carrer itinerant de Cor de Teatre, coorganitzat per La Marfà – Centre de Creació Musical, l’Auditori de Girona i el Teatre Municipal de Girona, en el marc de la primera col·laboració entre Notes al Parc i Escènit.

Una altra de les propostes és la de la creadora Carola Ortiz, que presentarà Cantareras (26 de juliol, jardins de les Pedreres), un espectacle coproduït entre La Marfà l i la Fira Mediterrània de Manresa que recull cançons i romanços dels Països Catalans i la península Ibèrica amb una mirada contemporània i sonoritats recollides del folk, el jazz i l’electrònica. Per la seva banda, el duet Arar (divendres 28 de juliol, terrassa exterior de l’Auditori de Girona) oferirà les seves composicions càlides i íntimes en una fusió de veus, corda i vent. Aquest concert té l’aforament limitat.

En l’àmbit del jazz, l’orquestra resident de La Marfà, la Girona Jazz Project Big Band, serà l’encarregada de portar la big band a fer un recorregut per les partitures de grans llegendes del jazz en l’espectacle Big Band Legends (2 d’agost, plaça de les Botxes), en aquesta ocasió, dirigida pel prestigiós compositor Sergi Vergés. D’altra banda, la cantautora Sara Terraza (9 d’agost, plaça de les Botxes) portarà a Girona el seu primer disc en solitari, Ja ploraré després, produït per Dani López.

Pel que fa a la música clàssica, la programació inclou, en primer lloc, l’actuació de Duo Enxebre (8 de juliol, ermita del Calvari), un duet format per Maria Cuatrecasas i Ignasi Piera, que té l’objectiu de difondre obres menys conegudes dins del repertori de la música de cambra. També es podrà escoltar Mar de Sang (15 de juliol, plaça de les Botxes), un poema simfònic per a cobla, arpa, percussió i narrador que fusiona diferents disciplines artístiques a partir de la música i el lideratge del jove músic i compositor Cesc Corominas. La Jove Orquestra de les Comarques Gironines oferirà un assaig obert de la Simfonia alpina de Richard Strauss (21 de juliol, Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona), un concert coorganitzat amb la Fundació Metalquimia i obert al públic en què assistiran al voltant de 300 nens i nenes provinents dels casals municipals d’estiu de Girona.

D’altra banda, “Notes al Parc”, per segona vegada inclourà al seu programa una col·laboració amb la Fundació Lluís Coromina de Banyoles i el Concurs Maria Canals de Piano amb l’actuació d’un dels guardonats d’enguany: el destacat pianista ucraïnès Roman Lopatynskyi (16 d’agost, plaça de les Botxes). La parella formada per la soprano Tina Gorina i el pianista Stanislav Angelov (19 d’agost, plaça de les Botxes) oferiran el recital Sentiments, un projecte que abraça des de les heroïnes del bel canto italià fins a arribar a les passions més profundes de la música americana del segle XX. El darrer concert del cicle serà el de Mar Gimferré i Marc Piqué (23 d’agost, plaça de les Botxes), un recital de violoncel i piano que fa un recorregut per la música des del barroc fins a l’actualitat.

Tots els concerts són de lliure accés, excepte l’actuació d’Arar a la terrassa exterior de l’Auditori de Girona, ja que, per motius d’aforament, caldrà reservar prèviament l’entrada amb un dipòsit de 2 € que es retornarà automàticament en finalitzar el concert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda