Música

Cultura

Taijiro Iimori, el director d’orquestra que va introduir l’obra de Wagner al Japó

Membre de l’Acadèmia d’Art de Japó, guardonat amb el premi Suntory Music Award (2000) i reconegut com a persona de mèrit cultural

El director d’orquestra japonès Taijiro Iimori va morir dimarts, dia 15, a l’edat de 82 anys, a causa d’una insuficiència cardíaca aguda, segons han informat diversos mitjans locals.

Iimori va graduar-se a la famosa escola de música Toho Gakuen (1962) i el seu debut com a professional va ser amb la companyia d’òpera Fujiwara, de Tòquio. Se’n va anar als EUA a perfeccionar les seves habilitats i després es va instal·lar a Alemanya, on durant 20 anys va exercir com a assistent musical en el Festival Bayreuth. Va participar en moltes actuacions importants del mateix festival, però també va guanyar-se la fama participant en diversos teatres d’òpera de ciutats alemanyes com Bremen, Mannheim, Hamburg i Ratisbona, i fins i tot a d’altres ciutats europees com Barcelona, on l’any 1972 el van reconèixer com a millor director d’orquestra de la temporada. Aquest període europeu va servir perquè Iimori quedés captivat per la música de Richard Wagner.

De tornada al Japó va esdevenir director titular de l’orquestra Filharmònica de Tòquio, de Nagoya, de Kansai i de Sendai. Durant anys va fer diverses gires pel país amb la música de Wagner, fent entrar per primera vegada el compositor alemany en el món musical japonès. Entre les òperes per les quals va ser més aclamat destaca Parsifal.

L’any 2000 va ser guardonat amb el premi Suntory Music i el desembre de 2014 va passar a ser membre de l’Acadèmia d’Art del Japó. El mateix any també va ser elegit per conduir el Nou Teatre Nacional de Tòquio (2014-2018), on va demostrar la seva capacitat com a director artístic duent les obres representades a un èxit sense precedents i elevant el teatre a l’estatus de teatre internacional. Va ser reconegut com a persona de mèrit cultural, distinció que s’entrega a tots aquells que han contribuït al desenvolupament de les arts al país nipó, i també va publicar diversos discos amb la discogràfica japonesa Fontec.

El seu últim concert va ser el passat mes d’abril dirigint l’orquestra filharmònica de la ciutat de Tòquio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS
EQUIPAMENTS

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original

TARRAGONA