Música

Cultura

Denyse Plummer, la reina del calipso

Va ser la tercera dona a guanyar el concurs Calypso Monarch i l’any 2011 va rebre la medalla Colibrí d’Or, la més alta condecoració del seu país, Trinitat i Tobago

La cantant de calipso de Trinitat i Tobago Denyse Plummer va morir el 27 d’agost, als 69 anys, a causa d’un càncer, segons ha confirmat el diari anglès The Guardian.

Plummer, nascuda el 1953, va ser una de les cantants femenines més destacades del món del calipso, normalment dominat pels homes. Es tracta d’un estil de música negre molt popular a les illes del Carib, de ritme lent i cadenciós, amb reminiscències africanes i hispanes.

Quan era adolescent, va guanyar diversos concursos musicals i va participar en d’altres televisats. Ja d’adulta, va començar a interpretar música pop durant les nits en petits bars i hotels del país, i entre el 1977 i el 1983 va gravar algunes de les seves primeres cançons. No va ser fins a l’any 1986 que el compositor Lennox Boogsie Sharpe la va convidar a cantar amb la seva banda de calipso. El fet que Plummer fos de pell blanca va comportar que els seus inicis en aquest estil musical fossin bastant convulsos, ja que moltes vegades sortia escridassada pel públic. Tot i això, ella va continuar endavant, i al cap de poc temps es va convertir en la nova reina d’aquest gènere. Va guanyar fins a 8 vegades el títol de Calypso Queen, i el 1990 va ser la primera dona a guanyar la Young Kings Calypso Competition. Va publicar més d’una dotzena d’àlbums i la seva cançó més popular va ser Woman is boss. En les seves lletres solia expressar patriotisme, però també abordava els problemes del país i assenyalava la desigualtat de gènere. El 2011 va ser guardonada amb la medalla Colibrí d’Or.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]