Altres

De tots els actes d’aquests dies, el més esperat la Nit de Gala i el nomenament de les ratafies guanyadores

La nit en què la ratafia es posa de gala

M’agrada l’artesania, saber què hi ha a cada parada, les coses fetes amb amor i consciència. També m’intriga la solemnitat de les litúrgies que les envolta

La quaranta-dosena edició de la Fira de la Ratafia es presenta amb un cartell de la colomenca Elsa Batallé i Gol, graduada en belles arts per la Universitat de Barcelona, fet amb tinta de nou verda i amb la voluntat d’homenatjar Lluís Bayés, de qui parlarem més endavant.

Aquest any se celebren els 30 anys de la coca de ratafia de can Trias, tres dècades des que la Magda Tolosa va agafar la recepta de la coca de la seva padrina de Badalona i, juntament amb en Vadoret, va intentar que conservés l’aroma de la ratafia, un producte totalment consolidat i amb un alt nivell de vendes.

D’entre tot el reguitzell d’actes de la fira destaca la Nit de Gala de la Ratafia, que com els darrers anys es farà al pavelló de La Nòria i que s’ha convertit en un dels actes més concorreguts del cap de setmana, amb gairebé 800 persones.

La Nit de Gala començarà amb la presentació dels membres del jurat del Concurs de la Ratafia, que a partir d’aquell moment tastaran dalt de l’escenari les deu ratafies finalistes per determinar quines són les tres guanyadores i quina s’endú el premi a la millor ratafia local.

El jurat d’enguany estarà format, entre altres, per Cristina Feliu (Restaurant L’Aliança d’Anglès), Marta Clot (sommelier i influenciadora divulgadora de la cultura vitivinícola), Xavier Codina (Ratafia Russet) i Salvador Garcia-Arbós (periodista gastronòmic i confrare d’honor de la festa).

Mentrestant, el sopar popular servirà per reviure, de nou, aquell caliu tan característic de la festa, en un àpat que serà cuinat pels Arrossaires de la Tieta Rosa i servit per la Colla Gegantera de Santa Coloma.

Els tiquets per al sopar tenen un preu de 18 euros i es poden adquirir a l’estanc Can Net, a la pastisseria La Gasela i al bar del camp de futbol.

Després del sopar, i una vegada el jurat hagi emès el seu veredicte, la Confraria de la Ratafia agafarà el relleu de la gala, amb les tradicionals litúrgies de la festa. Entre d’altres, es farà l’acte de nomenament dels nous confrares i confraresses i es nomenarà Salvador Garcia-Arbós, periodista gastronòmic i ànima de la Festa de la Ratafia de Besalú, com a Confrare d’Honor de la Ratafia 2023.

Finalment, arribarà el moment més esperat de la nit, quan es donaran a conèixer les ratafies guanyadores del concurs i, per tant, el o la millor ratafiaire de l’any 2023. La Nit de Gala serà retransmesa per TV La Selva, en col·laboració amb Ratafia TV. Una aposta de l’organització per fer més ampli l’àmbit de difusió d’aquest esdeveniment, que té en la celebració de la gala, amb l’anunci de la persona guanyadora del concurs de ratafies, un dels moments més esperats.

En Nou Verda

La novetat editorial de la Festa de la Ratafia està pensada per als més joves. Es tracta del conte En Rauric va a Ric-ric. El somni d’en Nou Verda, una obra escrita per Josep Solà i il·lustrada per Elsa Bataller, que també és autora del cartell d’aquesta edició de la festa.

Els joves lectors xalaran amb les aventures d’en Nou Verda, que somia que un bon dia es converteix en un vailet, en Rauric, i que se’n va de vacances durant una setmana a un poblet anomenat Ric-ric. Allà coneixerà personatges divertits i un xic enigmàtics, com una entrenadora de granotes, un escriptor que no sabia escriure, la veterinària d’abelles, el pescador d’estrelles, la ratafiaire despistada... Tot plegat, en un poble amb unes normes molt curioses i on en Rauric no podrà amagar que està fet un bon trapella.

El conte es podrà adquirir a l’estand de la Confraria tant el cap de setmana previ com durant el cap de setmana del 9 al 12.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid