Cultura

Nou revés del Vaticà pel litigi de l'art sacre

El Vaticà ha tornat a tombar un recurs del bisbat de Lleida contra la resolució de la Congregació de Bisbes de Roma que ordenava lliurar a la diòcesi de Barbastre-Montsó les peces d'art en litigi entre ambdues parts. Es tracta de l'enèsim recurs perdut per Lleida i no ha suposat una sorpresa, atès que el Tribunal de la Signatura Apostòlica mai ha admès les apel·lacions per verificar la documentació que acredita la propietat de les obres.

El bisbat de Lleida va fer públic ahir un curt comunicat en què confirma que la Nunciatura del Vaticà a Espanya havia informat l'administrador apostòlic de Lleida i bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, que no s'admetia el recurs presentat al Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica. La raó és que no accepta que el decret de la Congregació de Bisbes pugui ser revisat.

La Congregació va fallar que les 113 peces d'art en litigi estaven a Lleida en dipòsit i no eren propietat del bisbat i que, per tant, s'havien d'entregar a Barbastre-Monsó, que és la diòcesi que dirigeix les parròquies de la Franja de Ponent des que es van segregar de Lleida i antiga propietària de bona part de les peces.

Amb aquest nou revés, el bisbat de Lleida perd gairebé totes les opcions que li quedaven a la Signatura Apostòlica. No obstant, queda pendent el plet presentat al Tribunal de la Rota, al marge de les accions civils que es puguin prendre i de la moció del Parlament que blinda la col·lecció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.