Societat

El bisbe de Lleida accepta la voluntat del Vaticà i anuncia que no s'oposarà al retorn de l'art sacre a l'Aragó

Art sacre

El bisbe de Lleida, Joan Piris, ha anunciat que accepta la decisió del Vaticà, expressada aquesta setmana a través del tribunal de la Rota, de retornar les peces d'art sacre del Museu de Lleida al bisbat de Barbastre-Montsó. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserres, ha assegurat, en declaracions a Catalunya Informació, que la Generalitat  aposta per mantenir les peces d'art a Lleida.

En un comunicat, Piris ha assegurat que no recorrerà la decisió del tribunal de la Rota de rebutjar obrir un procés judicial per determinar la propietat de les peces d'art en litigi. El bisbe de Lleida també ha anunciat que també accepta la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que atorga plena legitimitat al decret de l'exconsellera de Cultura, Caterina Mieras, que el 2006 va fixar condicions pel trasllat d'aquestes obres.

El TSJC va emetre dimecres passat dues sentències en les quals reconeix que la col·lecció del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal no pot ser dividida tot i les reclamacions que faci el Bisbat de Barbastre-Montsó respecte les 113 obres provinents de parròquies de la Franja. Les sentències responen dos recursos interposats per la Diputació i pel Bisbat de Lleida i avalen el decret de l'aleshores consellera de Cultura, Caterina Mieras, que al 2006 va fixar condicions davant un eventual trasllat a Barbastre de les obres en litigi. El TSJC també afirma que ha de ser la Generalitat qui garanteixi "la defensa i promoció" de les obres de la col·lecció del Museu de Lleida.

Tot i la intensió de Piris d'acceptar els decrets, el litigi està subjecte a un procés civil l'audiència del qual està fixada pel pròxim mes de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet
ensenyament

Molins de Rei, Ripollet i Tarragona, entre els municipis amb més segregació escolar a primària

barcelona