Cultura
Mor Fredric Jameson, un dels crítics literaris més influents dels últims anys
D’ideologia marxista, el seu treball es va basar a diagnosticar la postmodernitat
El crític, teòric i catedràtic literari estatunidenc, Fredric Jameson (Cleveland, 1934), va morir diumenge, a l’edat de 90 anys. Era considerat un dels grans referents de la ideologia marxista del seu país. El seu pensament prolongava una anàlisi marxista de la literatura en el món digital, en la comprensió del cinema i en les diverses produccions visuals i sonores existents, i connectava els cicles econòmics amb les onades culturals.
Després de graduar-se a la Universitat de Haverford (1954), va viatjar a Europa per conèixer les avantguardes culturals. Va estudiar a Ais de Provença, Múnic i Berlín, on va aprendre les últimes tendències en filosofia continental, inclòs l’ascens de l’estructuralisme. Les seves reflexions al voltant d’aquesta temàtica el van dur a cavar els fonaments per a l’anàlisi de la postmodernitat, considerant-la com a claudicació de la cultura davant la pressió del capitalisme organitzat. L’any 1991 va publicar el seu llibre més conegut: Postmodernism, or the cultural logic of late capitalism, amb el segell editorial Ediciones Paidós, que té la seu a Barcelona; i l’any 1996 va recollir el seu pensament amb Teoria de la postmodernitat. Tots dos treballs es van convertir en dos dels més influents dins el debat de la postmodernitat, on no només s’hi troba una anàlisi sociopolítica dels diversos fenòmens culturals, sinó també una discussió sobre nous moviments socials, la dinàmica del mercat mundial i els dilemes d’algunes perspectives teòriques, com les del crític Paul de Man. Jameson també va revisar els processos històrics de l’art, i va ser molt crític amb la falta d’una visió futura. Considerava que això era culpa de les actuals condicions de producció les quals estan sotmesos els creadors.
Al llarg de la seva trajectòria va publicar prop d’una vintena de llibres i un centenar d’articles. L’any 2008 va ser reconegut amb el premi Holberg, en una cerimònia on se’l va elogiar pel seu valor i el seu caràcter humanista.