Arts escèniques

Crítica

Traç blanc

Tot un cant opti­mista. Ànima ense­nya moments de frus­tració però plana per sobre l’sky­line de Hollywo­od­land i això l’immu­nitza del to depres­siu. Com a cre­ació, feta des de l’entu­si­asme més genuí, ha tro­bat el forat ines­pe­rat de la Sala Gran i neix amb totes les ganes d’agra­dar. Aquesta història de ficció (que recull molts tes­ti­mo­nis anònims) és d’un diver­tit traç blanc. Pot­ser a la trama li manca des­con­fiança, però sap con­ta­giar aquest desig d’artista que es creu capaç de fer un gir al seu tre­ball. El TNC fa molt bé obrint-los les por­tes; ara cal que tro­bin una segona vida als tea­tres comer­ci­als de Cata­lu­nya i, per què no, de la Gran Via de Madrid.

Ànima és la veu que con­vida a seguir; el desig, i creure que és pos­si­ble. A cada defa­lli­ment de la rea­li­tat, apa­reix una sor­tida per la qual el camí encara és pos­si­ble. La victòria no és a la meta, sinó cada cop que se supera un obs­ta­cle. El text de Blanca Bar­da­gil deu haver tin­gut molts can­vis en el procés. Per exem­ple, queda des­a­pro­fi­tat dramàtica­ment l’orfan­dat de les dues ger­ma­nes o els bes­sons de la ger­mana gran (que és mare sol­tera). En rea­li­tat, la peça s’ha cen­trat en la per­se­cució del somni de la ger­mana petita a con­ver­tir-se en ani­ma­dora amb Walt Dis­ney i la saba­te­ria de seguida queda arra­co­nada. El que es podria con­si­de­rar com a idees que que­den pen­ja­des, cal valo­rar-ho com a accep­tació a renúncies per con­den­sar el musi­cal en una idea que fun­ci­oni com un ven­da­val, xuclant tot el que troba al davant. L’esce­no­gra­fia és fan­ta­si­osa. La core­o­gra­fia és bri­llant i té moments per a un claqué emo­tiu. La comèdia ser­veix un embo­lic enginyós i alhora una acció tre­pi­dant. No deixa des­ple­gar sub­tra­mes però res­pira aquell salu­da­ble des­ver­go­nyi­ment dels Egos Tea­tre (La casa sota la sorra, El crim de lord Art­hur Savile). El mèrit d’Oriol Burés i la resta de l’equip és que han dei­xat volar la ima­gi­nació. I hi ha un regust que navega de musi­cals i comèdies de Hollywood (Ningú no és per­fecte) als musi­cals con­tem­po­ra­nis.

El viatge de la com­pa­nyia és paral·lel al de Greta, la pro­ta­go­nista (Paula Malia, versàtil). L’actriu ja havia demos­trat el seu joc acto­ral a Els Wat­son i La mala dicció. La posi­tiva i seduc­tora Mina (Diana Roig) s’eri­geix en una amiga bri­llant. També fun­ci­ona el to dramàtic de la ger­mana (Aina Sánchez), la decepció per ser una enga­nyada (Clara Solé) i la con­fiança que el mas­clisme es pot superar en una gene­ració (Anna­bel Totu­saus). Els per­so­nat­ges mas­cu­lins llu­ei­xen més comi­ci­tat: Oriol Burés (Wal­ter) i Víctor G. Casa­de­munt (el xicot que sap modu­lar el seu futur) es guar­den uns bons gags. També treu petroli Toni Viñals d’un entu­si­asta exhi­bi­dor de pel·lícules.

Ànima
Autoria: B. Bardagil, O. Burés, V.G. Casademunt, M. Gómez
Música: A. Barbosa i A. Garriga
Direcció: Gara Roda
Intèrprets: Alexandre Ars, Oriol Burés, Bernat Cot, Víctor G. Casademunt, Marc Gómez, Paula Malia, Bernat Mestre, Berta Peñalver, Diana Roig, Joana Roselló, Pol Roselló Weisz, Aina Sánchez, Clara Solé, Lucía Torres, Annabel Totusaus, Toni Viñals
Sala Gran del TNC. 25 de setembre (fins al 27 d’octubre)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.